Göçmenliğin ekonomik etkileri: Bahama adaları örneği
Economic effects of immigration: Bahamas evidence
- Tez No: 441607
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FIRAT GÜNDEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Dış Göç, Göçmenlik, Göç Teorileri, Bahamalar, Immigration, migration, migration theories, Bahamas
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Finansal İktisat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 241
Özet
Bu çalışmada yoğun göç alan Bahama Adaları'nda göçmenliğin ekonomik etkileri analiz edilmiştir. Bu çalışmanın hipotezine göre, Bahama Adaları'na gelen kalifiye göçmenlerin beşeri sermayesi yüksekse ve kalifiye olmayan göçmenler yerlilere göre eksik ikame sağlıyorsa, iç göç Bahama Adaları'nın ekonomisi üzerinde olumlu bir etki yaratacaktır. Göçmenlerin geldikleri ülkeye olan etkileri doğrudan göçmenlerin profili ile alakalıdır. Kalifiye olmayan göçmenler, kalifiye olmayan yerlilerin ücretlerinin değerini düşürecek ancak işsizlik oranını arttırmayacaktır. Göçmenliğin yerli nüfusun işsizlik oranlarına etkisi belirli bir biçimde sonuçlandırılamamaktadır. Çünkü Bahama Adaları örneğine bakıldığında, ülkenin kalifiye elemanlardan ziyade, kalifiye olmayan elemanlara sahip olduğunu görmek mümkündür. Kalifiye göçmenler kalkınma açısından incelendiğinde emek piyasasına olumlu etki ederken, kalifiye olmayan göçmenlerin etkisi daha olumsuz olacaktır. Ancak kalifiye olmayan Haitili göçmenlerin sayısındaki artış, yerli halka göre tam ikameli olma durumunun olumsuz etkilerini dengelemektedir. Kalifiye olmayan göçmenler, önceki kalifiye olmayan göçmenlerin yerine geçerek işgücüne olan talebi düşürebilir; ancak bu durum iş kolları için fiyatların ve tüketici için birikimlerin düşmesi ile sonuçlanacaktır. Göçmenlik işgücüne katılım oranını düşürmemekte, aksine yeni iş kolları ve iş alanlarının oluşmasını sağlamaktadır. Katma Değer Vergisi (KDV) tüketim malları üzerine eklenip ödenmekte ve Dolaysız Yabancı Yatırımlar (DYY) inovasyonu desteklemektedir. Kamusal eğitim, sağlık hizmetleri ve göçmenlerin dışarıya aktardığı paralardaki azalma oran olarak küçük ve negatiftir. Ancak, Ulusal Sosyal Güvence Kurulu (ya da NIB) kaynakları göçmenler için orantısız bir biçimde kullanılmamaktadır. Bahama Adaları'nın nüfusu yaşlandıkça ve Ulusal Sosyal Güvence kaynakları giderek azaldıkça, ekonomiye katkı sağlamak, üretim kapasitesini ve büyüme hızını arttırmak adına daha büyük bir nüfusa ihtiyaç duyulacaktır. İşgücüne katılım oranları ülkede yüksektir ve göçmen sayısının artışıyla birlikte büyümeye devam etmektedir. Yerli halkın ücretleri azalmamıştır ancak kalifiye olmayan elemanların ücretlerinde gözlemlenen artış oranı düşüktür. Buna rağmen, yerli halk ve yakın zamanda ülkeye gelen göçmenlerin ücretleri arasında entegrasyon görülmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis' hypothesis states if immigrants that come to the Bahamas have high human capital and unskilled immigrants are imperfect substitutes to natives, immigration has a positive effect on the Bahamian economy. Immigrant effects are relative to the immigrant profile. Low skilled immigrants depress wages for low skilled natives but will not raise the unemployment rate. The effects of immigration in regards to native unemployment are inconclusive. Because the Bahamas has more unskilled than skilled workers, skilled immigrants have positive effects to the labour market, while unskilled workers may have more negative effects. However proliferation of unskilled Haitian immigrants offset the negative effects of perfect substitution with natives. Unskilled immigrants may displace previous unskilled immigrants by reducing the demand for labour, but lowers prices for businesses and savings for consumers. Immigration does not reduce the employment rate, immigrants create businesses and jobs. Value Added Taxes (VAT) are paid on consumer goods and Foreign Direct Investment (FDI) helps innovation. Drains on public education, public healthcare, and remittances are small and negative. But, the National Insurance Board welfare is not used disproportionately to the immigrant population. As the Bahamian population ages and National Insurance Board contributions dwindle, a larger population will be necessary for contributions and productivity. Labour force participation rates are high and continued to grow. Native wages have not been depressed but growth is slow for unskilled workers. Wage integration between natives and recent immigrants exist. Limitations with Bahamian data availability must be addressed so as to facilitate empirical analysis in the future.