Bir üniversite psikiyatri polikliniğine başvuranlarda kompulsif satın alma komorbiditesi
Comorbidity of compulsive buying behaviour in a group of psychiatric patients presenting to a university psychiatric out patient clinic
  1. Tez No: 441609
  2. Yazar: SEDEF KOÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BARIŞ ÖNEN ÜNSALVER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Kompulsif satın alma, duygudurum bozukluğu, komorbidite, sosyodemografik değişken, epidemiyoloji, sıklık, Compulsive buying disorder, mood disorder, comorbidity, socio-demographic variables, epidemiology, prevalence
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu çalışmada Türk toplumunda kompulsif satın alma davranışı epidemiyolojik açıdan ele alınarak, bu davranış eğiliminin klinik ortamda görülen ayrı bir sendrom veya mevcut psikopatolojiye eşlik eden semptom olduğunun araştırılması amaçlanmıştır. Bununla birlikte kompulsif satın alma davranışının, psikiyatri polikliniğine başvuranların psikiyatrik hastalık tanılarına eşlik etme sıklığı ve sosyodemografik değişkenlerle ilişkisi değerlendirilecektir. Kesitsel yöntem ile yürütülen çalışmada psikiyatri polikliniğine dışarıdan başvuran 196 kişiye Sosyodemografik Veri Formu, Kompulsif Satın Alma Soru Ölçeği ve Kompulsif Satın Alma Soru Anketi uygulanmıştır. Elde edilen verilerin istatistiksel analizi yapılarak söz konusu davranışın örnekleme ilişkin yorumlarına yer verilmiştir. Ölçüm araçları doğrultusunda kompulsif satın alma bozukluğuna yetişkin kadınlarda daha sık rastlanılmaktadır. Eğitim seviyesine göre KSAB görülen kadınlar ilkokul ve lise mezunu iken erkekler lise ve lisans mezunudur. KSAB orta ve yüksek gelir düzeyinde daha yaygın gözlenmiştir. Aslen Marmara Bölgesinden olan bireylerde KSAB bulguları sıklık göstermiştir. Katılımcıların büyüdükleri yere göre KSAB görülme sıklığına bakıldığında şehirde büyümüş olanlarda bu sıklık daha fazladır. Kompulsif satın alma bozukluğu görülen bireylerin önemli bir bölümünün (%58.8) duygudurum bozukluğu tanısı aldığı görülmektedir. Araştırma sonucunda bir üniversite psikiyatri polikliniğine dışarıdan başvuran hastalardan KSAB olanlarda duygudurum bozukluğu sıklığı daha yüksek çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The goal of this study is to approach compulsive buying behaviour in Turkish society in terms of epidemiology and examine these behavior tendencies whether it is a syndrome itself or an existing symptom of psychiatric comorbidity. In this study, Socio-demographic Variables Data Form, Compulsive Buying Scale and Questionnaire About Buying Behavior were administered to 196 out-patient applicants by using the cross-sectional method. The obtained data was analyzed statistically in order to interpret the sampling. The results from this study show that compulsive buying disorder is seen more frequently in adult females. Compulsive buying is more common in women graduated from primary and high schools while more common in men graduated from high schools and college. Compulsive buying is observed more in local people of the Marmara Region. Based on the hometowns of the participants, ones who have grown in cities tend to have compulsive buying disorder compare to the others. Majority of the patients with compulsive buying disorder (%58.8) is also diagnosed with mood disorder. As a conclusion, the prevalance of mood disorders in a group of patients presenting to a university psychiatric out-patient clinic is higher in patients who suffer compulsive buying disorder.