Şizofreni tanısı alan ve almayan insanların çizimlerinde ve halüsinasyon rüyalarında rastlanan arkaik sembollerin aile yapıları açısından değerlendirilmesi
Assessment of archaic symbols in hallucinations dreams and the sketches of people who have or have not been diagnosed with schzophrenia in terms of family structure
- Tez No: 441621
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET EMİN CEYLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Ortak Benlik, Şizofreni, Arkaik Semboller, Rüyalar, Çizim, Collective Conscience, Schizophrenia, Archaic symbols, Dreams, Draw
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu araştırmada geniş aile ve çekirdek aileden gelme durumuna göre şizofreni tanısı almış ve almamış olan insanların ortak benliklerinde bulunan bilgileri taşıma etkenlerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın hasta grubunu NP İstanbul Hastanesi'nde yatmakta olan 20 şizofreni hastası ve herhangi bir psikiyatrik tanı almamış 20 kişi olmak üzere toplam 40 katılımcı oluşturmaktadır. Şizofreni tanısı almış kişilerden oluşan grubun halüsinasyonlarında yer alan dört arketip (self, shadow, persona, anima/animus) araştırılırken herhangi bir psikiyatrik tanı almamış grubun da rüyalarında yer alan arketipler incelenmiştir. Ayrıca her iki gruba bir sesli bir sessiz ortamda olmak üzere çağrışımsal çizimler yaptırılarak içeriğindeki ezoterik semboller araştırılmıştır. Elde edilen verilerin analizi SPSS (Statistical Package for Social Sciences) v.21 paket programı kullanılarak yapılmıştır. Halüsinasyon / rüyalarda rastlanan arkaik sembol toplamı ile çizimlerde yer alan arkaik semboller toplamı arasında pozitif yönde anlamlı ilişki bulunmuştur. Yaş ve öğrenimle birlikte aranan sembollerin halüsinasyon/rüya ve çizimlerde görülme sıklığı düşüş göstermektedir. Herhangi bir psikiyatrik tanı almamış grupta şizofreni tanısı almış gruba oranla daha yüksek oranda arkaik sembollere rastlandığı görülmektedir. Kadınların ve deniz olan yörelerde yetişenlerin erkeklerden ve ova ve dağ yörelerinde yetişenlerden yüksek oranda arkaik sembolleri yansıttığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this research, it was aimed to study the factors affecting the transfer of information possessed by the collective conscience of people who have and have not been diagnosed with schizophrenia, depending on their upbringing, specifically if they are raised in a core family or not. The examination patients group including 40 participants and who 20 schizophrenia patients of the examination group which lies in NP İstanbul Hospital and including 20 persons has not diagnosed any psychiatric diagnosis. While the four main archetypes (self, shadow, persona, anima/animus) that appear in the hallucinations of the schizophrenia patients were analyzed, the archetypes that non-diagnosed patients see in their dreams were also inspected. Test participants were also asked to draw associative sketches and in turn these sketches were inspected for the presence of any esoteric symbols. The collected data was analyzed using a package program SPSS (Statistical Package for Social Sciences) v.21. Positive relations between the archaic symbols in hallucinations/dreams and the sketches. It was also shown that the symbols started to appear less frequently as the subject advances in age and education. The group that wasn't diagnosed with schizophrenia appears to have more archaic symbols in their sketches/dreams, compared to the schizophrenia patients. Women and people living near the sea project archaic symbols more frequently compared to men and people living in mountainous regions.