Üniversite öğrencilerinde sağlık kontrol odağı ve sağlıklı yaşam biçimi davranışları arasındaki ilişki
The relationship between healthy lifestyle behaviors and health locus of control of college students
- Tez No: 441620
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CEMAL ONUR NOYAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: sağlık, sağlıklı yaşam biçimi, kontrol odağı, health, healthy lifestyle, focus of control
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Sağlıklı yaşam biçimi davranışları bireylerin psikolojik, fiziksel ve sosyal olarak iyi olmalarını sağlayacak ve hastalıktan uzak durmaları için sergiledikleri davranışların bütünüdür. Bireylerin sağlıklı yaşamlarını içsel nedenlere mi, şans faktörüne mi yoksa güçlü başkalarına mı atfettikleri ise sağlık kontrol odağı kavramı ile açıklanmaktadır. Bu çalışmanın amacı üniversite öğrencilerinde sağlık kontrol odağı ve sağlıklı yaşam biçimidavranışları arasındaki ilişkinin belirlenmesi ve sosyodemografik bilgilere göre farklılıkların incelenmesidir. Bu kapsamda yapılan anket çalışmasına İstanbul Üsküdar Üniversitesi'nde okuyan yaş ortalaması 20,62 olan 122 kadın ve 78 erkek olmak üzere toplam 200 kişi katılmıştır. Hazırlanan anket çalışmasında sosyodemografik veri formu,Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları Ölçeği-II ve Çok Boyutlu Sağlık Kontrol Odağı Ölçeği kullanılmıştır. Analizler sonucunda manevi gelişim boyutu ile iç kontrol odağı arasında r=0,221, kişiler arası ilişkiler boyutu ile r=0,197'lik korelasyon, sağlık sorumluluğu boyutu ile güçlü başkaları kontrol odağı arasında r=0,236 değerindekorelasyon katsayısı bulunmuştur. sosyodemografik değişkenler için cinsiyet, tanılı kronik rahatsızlık olması, sınıf ve okunan fakülte değişkenleri için sağlıklı yaşam biçimi davranışları ve sağlık kontrol odağı boyutları arasında farklılık bulunmuş.
Özet (Çeviri)
Healthy lifestyle behaviors of individual are behavior to ensure as well psychological, physical and social.In this study, the relationship of healthy life stylebehaviors and health locus of control of college students with the differences in socio-demographics information. are investigated. The sample of the study is consisted of 200college students in several faculties of Istanbul Usküdar University.The participants filled out Health-Promoting Lifestyle Profiles II, Multidimensional Health Focus of Control Scale and a socio-demographics information form which was developed by theauthor. Correlation analysis showed a r=0,221 correlation between spiritual development dimension and internal health focus of control. The same analysis revealeda correlation of r=0,197 spiritual development dimension and interpersonal relationships. On the other hand, health responsibility had a r=0,236 correlation with powerful others focus of control. Finally, analysis revealed the differences between health focus of control and healthy lifestyle behaviors with gender, cronic illness, gradeand faculty.