Lise öğrencilerinde çocukluk çağı travmalarının depresyon ve anksiyete belirtileri ile ilişkisi
The relationship between childhood traumas and depression and anxiety in high school
  1. Tez No: 441631
  2. Yazar: GÜLŞAH SEZER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FERİDE GÖKBEN HIZLI SAYAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Anksiyete, Çocukluk Çağı Travmaları, Depresyon, Ergenlik, Adolescence, Anxiety, Childhood traumas, Depression
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu çalışmada Sakarya‟da lisede okuyan öğrencilerin çocukluk çağı travmaları ile depresyon ve anksiyete düzeyleri arasındaki ilişkinin araştırılması amaçlanmıştır. Araştırmaya Sakarya‟nın Hendek ilçesindeki beş liseden 145 öğrenci katılmıştır. Bu öğrencilerin 79 tanesi kız 66‟sı ise erkektir. Öğrencilerin depresyon düzeyini ölçmek için“Beck Depresyon Envanteri”uygulanmıştır. Bu öğrencilerin anksiyete düzeylerini ölçmek için ise“Beck Anksiyete Envanteri”uygulanmıştır. Aynı zamanda çocukluk çağı travmalarını ölçmek için uygulanan ölçek“Çocukluk Çağı Travmaları Ölçeği”dir. Verilerin analizinde SPSS 16.00 programı kullanılmıştır. Araştırma sonucunda öğrencilerin 86‟sında depresyon belirtilerine rastlanmaktadır. Ayrıca depresyon ile anksiyete belirtileri arasında anlamlı bir ilişki vardır. Fakat ergenlik dönemindeki bireylerde, çocukluk çağı travmaları ile depresyon ve anksiyete belirtileri arasında anlamlı bir ilişki yoktur. Bunun yanı sıra araştırmacılar bu çalışma benzerinde çalışmalar yaptıklarında kişi sayısını fazla tutarsa ve tanı koyulmuş, tanı koyulmamış iki grup ile çalışırsa daha iyi sonuçlar elde edebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the relationship between childhood traumas and depression and anxiety levels of high school students in Sakarya. The sample of the present study consisted of 145 students 79 are girls and 66 are boys are choosen from five different school. To measure depression levels of students „‟BeckDepression Inventory‟‟ is used. To measure anxiety levels „‟BeckAnxiety Inventory‟‟ is used. To collect data about childhood traumas „‟Childhood Trauma Questionnaire" is used. Data were analyzed using SPSS 16.00. In result of this study 86 person has a symptoms of depression. And also there is a relationship between depression symptoms and anxiety symptoms. However, there is no relationship between childhood traumas and anxiety symptoms and depression symptoms. Ġn addition, if researchers will study with more participants and separate them as diagnosed or not in two different groups, it would be more efficient than this.