Örgütsel güven ve çalışmaya tutkunluk arasındaki ilişkide örgütsel özdeşleşmenin rolü: Bankacılık uygulaması örneği
The role of organizational identification in the relationship between organizational trust and work engagement: A banking example of application
  1. Tez No: 441658
  2. Yazar: KEMAL ÖZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NİHAT ALAYOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Güven, çalışmaya tutkunluk, örgütsel özdeşleşme, anket değerlendirme
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu çalışmada; bankacılık sektöründeki örgütsel güven ve çalışmaya tutkunluk arasındaki ilişkide örgütsel özdeşlemenin etkisinin hangi düzeyde olduğu ve aralarında istatistiksel bir farklılık bulunup bulunmadığı konusu araştırılmıştır. İçinde bulunduğumuz bölgesel ve jeopolitik sıkıntıların da etkisi ile ülke olarak finansal ve mali durgunluk sürecinde olduğumuz bir gerçektir. Finansal durgunluğun en çok etkilediği sektörlerden biri olan bankacılık sektöründe çalışanların performansları, çalıştıkları kurumlara olan aidiyet ve güven duyguları ile iş tutuş şekilleri ve örgütsel özdeşleşme duyguları arasındaki ilişkinin saptanması önem arz etmektedir. Araştırma sonucunda, örgütsel güven ve çalışmaya tutkunluk ile örgütsel özdeşleşme arasında anlamlı ve pozitif yönlü ilişki tespit edilmiştir. Ayrıca örgütsel güvenin çalışmaya tutkunluk üzerindeki anlamlı etkisinin azalarak da olsa devam ettiği ve örgütle özdeşleşmenin aracı değişken etkisinin olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is researched the impact level of organizational identification on relationship between organizational trust and work engagement in the banking sector. Besides it is analyzed if there is a statistical difference between these three concepts. As a country with the current regional and geopolitical problems, it is a fact that we are in a recession as financially and monetary. In the banking sector which is one of the most affected by the financial recession, it is really important to determine the relationship between performance of employees and their organizational belonging, feeling of trust, business gripping shape and feeling of organizational identification. As a result of research, there is a positive relationship between organizational trust, work engagement and organizational identification. Besides it is come out that organizational trust has significant influence on organizational identification, also organizational identification has increaser effect on work engagement. Key concepts: trust, work engagement, organizational identification, evaluation of survey