Bingöl koşullarında farklı ekim zamanlarının bazı yerfıstığı (Arachis hypogaea L.) çeşitlerinde verim ve kalite üzerine etkisi
Effect of the different sowing dates on the seed yield and quality of the peanut (Arachis hypogaea L.) under Bingöl conditions
  1. Tez No: 441783
  2. Yazar: EMRE KOLDANCA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERKAN BOYDAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Bingöl, ekim zamanı, yerfıstığı, Bingol, sowing dates, peanut
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bingöl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu çalışma 2015 yılında Bingöl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümüne ait Araştırma Alanında Bingöl ilinde bazı yerfıstığı çeşitlerinin en uygun ekim zamanını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Denemede 8 Mayıs, 14 Mayıs, 20 Mayıs ve 25 Mayıs olmak üzere 4 farklı ekim zamanı kullanılmıştır. Araştırma bölünmüş parseller deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak kurulmuş ve yürütülmüştür. Araştırmada bitki boyu (cm), dal sayısı (adet), 1000 tane ağırlığı (g), tane verimi (kg/da), bitki başına meyve sayısı (adet), iç oranı (%), yağ oranı (%) ve protein oranı (%) incelenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre; ekim zamanı geciktikçe verimde düşüş olduğu belirlenmiştir. Ekim zamanları açısından tane verim değerleri 303,27 kg/da ile 255,58 kg/da arasında değiştiği, en yüksek verimin 8 Mayıs tarihli ekimden (303,27 kg/da), en düşük verimin ise 25 Mayıs tarihli ekimden (255,58 kg/da) alındığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to determine for appropriate sowing dates of variety of peanut in Bingöl University Faculty of Agriculture Deparrtment of Field Crops in Bingöl. In the test, ıt was used four different sowing date. These are 8th May, 14th May, 20th May and 25th May. In the research, ıt was analysed plant height (cm), number of branch (number/plant), 1000 karnel weight (g), seed yield (kg/da) pod number of per plant (number/plant), internal ratio (%), oil content (%), protein content (%). In the research decrease of performance after sowing date. In sowing dates, increase in seed yield of values between 303.27 kg/da and 255.58 kg/da but the most increase in seed yield in 8th May (303.27 kg/da), the most decrease of performance in 25th May (255.58 kg/da).