Göynük nahiyesi ve çevresinin (Karlıova-Bingöl) florası
The flora of Göynük township and its surroundings (Karlıova, Bingöl)
  1. Tez No: 441789
  2. Yazar: HİKMET CENGİZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LÜTFİ BEHÇET
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Botanik, Botany
  6. Anahtar Kelimeler: Flora, Göynük, Karlıova, Bingöl, Türkiye, Flora, Goynuk, Karliova, Bingol, Turkey
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bingöl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Botanik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 204
Özet
Bu çalışma ile Göynük Nahiyesi ve Çevresinin (Karlıova, Bingöl) Florası araştırıldı. 2012-2016 yılları arasında gerçekleştirilen bu araştırmanın arazi çalışmaları sonucunda 1298 bitki örneği toplandı. Toplanan bitki örneklerinin teşhisi sonucu alanda; 72 familya ve 314 cins'e ait 470 tür, 131 alttür ve 88 varyete olmak üzere toplam 689 takson tespit edildi. 689 taksonun 3'ü Pteridophyta, 686'sı Spermatophyta divizyolarına aittir. Spermatophyta üyelerinin 686'sı da Angiospermae alt divizyosuna dâhildir. Angiospermae'lerin 572'si Dicotyledones ve 114'ü Monocotyledones sınıfında yer almaktadır. Belirlenen taksonlardan 63 tanesi B8 karesi için yeni kayıttır. Alandan toplam 62 (%9) endemik takson belirlenmiştir. Bu endemik taksonların 2'si lokal endemiktir. Endemik ve nadir toplam 67 taksonun tehlike kategorilerine dağılımları şöyledir: 2 takson kritik“CR”, 4 takson tehlikede“EN”, 14 takson zarar görebilir“VU”, 34 takson az endişe verici“LC”, 12 takson tehdit altına girebilir“NT”, 2 takson veri yetersiz“DD”. Çalışma alanı İran-Turan fitocoğrafik bölgesinde yer alıp, alanda tespit edilen taksonların fitocoğrafik bölgelere göre dağılımı ise şöyledir; İran-Turan elementi 245(%35,55), Avrupa-Sibirya elementi 64(%9,29), Akdeniz elementi 30(4,36), çok bölgeli veya fitocoğrafik bölgesi bilinmeyenler 350(%50,80)'dir. İçerdikleri takson sayılarına göre alanda en büyük ilk 10 familya sırasıyla; Asteraceae (82), Fabaceae (66), Poaceae (53), Brassicaceae (53), Lamiaceae (43), Caryophyllaceae (43), Scrophulariaceae (35), Apiaceae (32), Boraginaceae (30) ve Rosaceae (24)'dir. İçerdikleri takson sayılarına göre en büyük 10 cins sırasıyla; Astragalus (19), Silene (16), Trifolium (12), Veronica (10), Vicia (9), Ranunculus (8), Verbascum (8), Scrophularia (7), Galium (7) ve Myosotis (7)'dir. Bu çalışma sonucunda, Göynük Nahiyesi ve çevresinin (Karlıova, Bingöl) flora listesi elde edildi ve bu bitkiler Bingöl Üniversitesi Herbaryumu'na (BIN) kazandırıldı. Ayrıca; bu çalışma gelecekte Bingöl ve Türkiye florasını yazmak için bir referans olarak kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
This research covers the flora of Goynuk township and its surroundings (Karliova, Bingol). As result of the field survey carried out the years between 2012 and 2016, 1298 plant specimens were collected. Considering taxonomical diagnosis of these samles, a total of 689 taxon was identified including 470 species of 72 familia and 314 genus, 131 subspecies and 88 varieties. Of all 689 taxon, 3 belong to Pteridophyta, the other 686 ones belong to Spermathophyta divisions. All mambers of Spermathophyta are incuded in Angiospermae subdivisions. 572 out of all Angiospermae are classified into Dicotyledones, while 114 are classified into Monocotyledones. 63 of the determined taxa are new record for B8 grid square. A total of 62 (9%) endemic species were determined in the area. Two of these endemic taxas are local endemics. The distribution of the endemic and rare taxa according to the red data is as follows; 2 taxa in critically“CR”, 4 taxa in endangered“EN”, 14 taxa in vulnerable“VU”, 34 taxa in least concern“LC”, 12 taxa in near threatened“NT”and 2 taxa in data deficient“DD”The phytogeographic distribution of the species in the research area wich is located in Iran-Turan phytogeographic region as follows; Irano–Turanian 245(35,55%), Euro–Siberian 64(9,29%), Mediterranean 30(4,36%) and unknown phytogeographic elements 350(50,80%). According to their taxa content, the greatest 10 families are ordered respectively as follows: Asteraceae (82), Fabaceae (66), Poaceae (53), Brassicaceae (53), Lamiaceae (43), Caryophyllaceae (43), Scrophulariaceae (35), Apiaceae (32), Boraginaceae (30) and Rosaceae (24). Acording to their taxa content greatest 10 genera are ordered respectively as follows: Astragalus (19), Silene (16), Trifolium (12), Veronica (10), Vicia (9), Ranunculus (8), Verbascum (8), Scrophularia (7), Galium (7), Myosotis (7). At end of this study, flora list of Goynuk township and its surroundings (Karliova, Bingol) were obtained and these plants were brought in Herbarium of Bingol University (BIN). Moreover; this study can be used as a referance to write flora of Bingol and Turkey in future.