Bir intrasellüler mikroorganizmanın, fare peritoneal makrofajlarında oluşturduğu nitrik oksid ve 'Respiratory burst' (Solunum Patlaması) yanıtların değerlendirilmesi
Determination of nitric oxide and respiratory burst responses of mice peritoneal macrophages after an intracellular pathogen infection
- Tez No: 44191
- Danışmanlar: PROF. DR. NEDİM ÇAKIR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Makrofaj yanıtı, Nitrik oksit, Solunum patlaması, Salmonella typhimurium, Macrophage response, nitric oxide, respiratory burst, Salmonella typhimurium
- Yıl: 1995
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Başlık: Bir intrasellüler mikroorganizmanın, fare peritoneal makrofajlarında oluşturduğu nitrik oksit ve solunum patlaması yanıtlarının değerlendirilmesi Organizmaya giren patojeni ilk olarak karşılayan genellikle doğal bağışıklık sistemi, ilk hücreler de makrofajlar olmaktadır. Makrofajlar, Oksijene Bağımlı/Bağımsız Sistemleri ile patojenleri ortadan kaldırmaya çalışırlar. Yapılan bu çalışmada, intrasellüler, fırsatçı bir patojen olarak Salmonella typhimurium kullanılmış, canlı ve ölü olarak hazırlanan bakteriler ile makrofaj kültürleri infekte edilmiş, 24 saat sonunda nitrik oksid (NO) ve solunum patlaması (SP) yanıtları değerlendirilmiştir. Değerlendirmenin amacı, Oksijene Bağımlı Sistemlerde yer alan NO ve SP yanıtlarının biribiri ile bağıntısı olup olmadığını araştırmak, ayrıca oluşan yanıtın intrasellüler patojenin invazyonuna mı, yoksa lipoplisakkarid içeriğinin varlığına mı bağlı olduğunu araştırmaktı. Yapılan deneyler sonunda, canlı bakterilere karşı oluşan yanıtlarda ölü bakterilere kıyasla anlamlı bir farklılık gözlendi. Ayrıca, NO yanıtı baskılandığında SP yanıtının etkilenmediği sonucuna varıldı. Sonuç olarak, NO ve SP yanıtlarının intrasellüler patojenin makrofaj içine yerleştikten sonra güçlü bir şekilde ortaya çıktığı ve her iki sistem de oksijeni kullandığı halde, SP yanıtının NO yanıtının oluşum mekanizmasından ayrı bir mekanizmayla oluştuğu sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Title: Determination of nitric oxide and respiratory burst response of mice peritoneal macrophages after an intracellular pathogen infection. Generally, the first defence system which responses to an entering pathogen is natural immune system, the first cells are macrophages in human. Macrophages have basically two systems in defence system: Oxygen Dependent/Independent systems. In this study, Salmonella typhimurium has been used as an intracellular pathogen, macrophage cultures have been infected by live and dead bacteria and after 24 hours nitric oxide (NO) and respiratory burst (RB) responses have been determined. The main target of this study is, the determination of the possibility of a relationship between these two systems, and determination of the trigger mechanism of these systems. After related experiments, a significant difference has been found between live and dead bacteria in NO and RB responses and RB response has not been effected when NO response has been inhibited. As a result, we suggest that when an intracellular pathogen enters a macrophage, a powerful NO and RB response occurs, and NO response inhibition has no effect on RB response.