Broadband microwave diode mixer design and implementation
Geniş bantlı mikrodalga diyot mikser tasarımı ve gerçeklenmesi
  1. Tez No: 442012
  2. Yazar: EMRAH KOÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞİMŞEK DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Diyot Mikser, Mikrodalga, Çift Dengeli, Askıda Kalan Tabakalı Balun, Diode Mixer, Microwave, Double Balanced Mixer, Suspended Substrate Balun
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Mikserler kablosuz haberleşme sistemlerinin tasarımı ve geliştirilmesinde kritik bir öneme sahiptir. Günümüz sistemlerinde artan performans gereksinimleri, mikserlerin özellikle çevrim verimliliği, maliyet, lineerlik ve bant genişliklerinde iyileştirme ve geliştirme ihtiyacını ortaya çıkarmaktadır. Schottky bariyer diyotlar ise geniş bant, düşük maliyet ve yüksek verimli tasarımların ortaya çıkmasını sağlayan özellikleri sayesinde, mikser konusunda araştırmacıların ilgisini çekmektedir. Bu çalışmada, mikrodalga frekanslarında çalışan iki farklı pasif mikser Schottky bariyer diyotlar kullanılarak tasarlanmış ve gerçeklenmiştir. İlk devre, 2-18 GHz RF/LO frekans bandında çalışan ve band boyunca yaklaşık 7 dB çevrim kaybına sahip geniş bant bir mikserdir. Çalıştığı frekansın büyük bir bölümünde 30 dB LO-RF ve RF-IF izolasyonu sağlamıştır. Ayrıca 13 dBm LO gücüyle sürülürken 13 dBm IIP3 performansına sahiptir. İkinci tasarım 4 GHz'e kadar geliştirilmiş IF bant genişliğine sahiptir. 5-15 GHz RF frekans bandında yaklaşık 6 dB çevrim kaybı ölçülmüştür. İlk tasarımla benzer IIP3 performansına sahip olup bant boyunca 35 dB'den daha yüksek LO-RF izolasyou sağlar. İkinci tasarım 4 GHz'e kadar geliştirilmiş IF bant genişliğine sahiptir. 5-15 GHz RF frekans bandında yaklaşık 6 dB çevrim kaybı ölçülmüştür. İlk tasarımla benzer IIP3 performansına sahip olup bant boyunca 35 dB'den daha yüksek LO-RF izolasyou sağlar.
Özet (Çeviri)
Mixers play a critical role in design and development of wireless communication systems. Demanding requirements of the mixers are improvements in conversion efficiency, bandwidth, cost, and linearity. Schottky barrier diodes attract mixer designers due to their favorable characteristics leading to wide bandwidth, low-cost, and high efficient designs. This thesis demonstrates the design and implementation of two passive mixing circuits using Schottky barrier diodes at microwave frequencies. The first circuit is a broadband mixer which operates between 2 GHz and 18 GHz for RF/LO frequency with an average conversion loss of 7 dB. It provides LO-RF and RF-IF isolation of 30 dB over the most frequencies across the band. Furthermore, IIP3 of 13 dBm is achieved for LO drive level of 13 dBm. The second design proposes improved IF bandwidth up to 4 GHz. Conversion loss of 6 dB is typically measured for the RF frequency of 5 GHz-15 GHz. It shows excellent LO-RF isolation of better than 35 dB across the frequency band with similar IIP3 performance of first design.