Natural gas diplomacy of Russia with the EU and Turkey: Political and security versus economic and environmental dimensions
Rusya'nın AB ve Türkiye ile doğalgaz diplomasisi: Politik ve güvenlik boyutlara karşılık ekonomik ve çevresel boyutlar
- Tez No: 442104
- Danışmanlar: PROF. DR. OKTAY FIRAT TANRISEVER, YRD. DOÇ. DR. MERİH AYDINALP KÖKSAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Doğal gaz, doğal gaz diplomasisi, Türkiye, Rusya, Natural gas, gas diplomacy, Turkey, Russia, the EU
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yer Sistem Bilimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 309
Özet
Türkiye, Rusya ve AB arasındaki enerji ilişkileri oldukça karmaşıktır. Doğal gaz açısından Rusya; Avrupa ve Türkiye üzerinde güçlü olan tedarikçi konumunu korumak istemektedir; AB ise, doğalgaz boru hattı güzergâhlarında çeşitlilik ve tedarik güvencesi elde etme çabasındadır. Diğer yandan Türkiye, transit ülke, ya da tercihen bir 'hub' olarak konumunu güçlendirmeyi amaçlamaktadır ve çeşitli doğalgaz tedarik imkânına sahip olmak istemektedir. Son yıllarda Türkiye, eşsiz jeopolitik avantajlarını kullanmak suretiyle, başarılı manevralarla zorlu ve hassas politik sorunları aşmayı başarmış; ve Güney Akım Doğalgaz Boru Hattının geçeceği, Karadeniz'deki kendi Münhasır Ekonomik Bölgeyi Rusya'nın kullanmasına rıza göstermiştir. Ancak AB, Güney Akım Projesini engellemiştir ve Rusya, projenin güzergâhını Türkiye'ye çevirmek niyetindedir. Buna ek olarak Türkiye, Hazar Denizi ve muhtemelen Orta Doğu (Irak) doğalgaz rezervlerini dahil ederek Rusya'ya olan bağımlılığı azaltmak için AB'nin enerji güvenliği ve enerji tedariki çeşitlendirilmesi politikasına katkıda bulunmak amacıyla Nabucco Projesinin Türkiye Kesimini, Azerbaycan ile birlikte Trans Anadolu Boru Hattı Projesine (TANAP) dönüştürmeyi başarmıştır. TANAP, Trans Adriyatik Projesi (TAP) sayesinde, Yunanistan'dan İtalya'ya doğru uzanacaktır. Bu projelerin mali, ekonomik ve çevresel fizibilitesinin önemini vurgulayan savların aksine bu tez, söz konusu doğal gaz boru hattı projelerin hayata geçirilme olasılıklarının belirlenmesinde siyaset ve güvenlik boyutlarının daha güçlü bir rol oynadığını savunmaktadır. Dolayısıyla bu tez, 'uluslararası ilişkilerde neoklasik realist politik yaklaşım' çerçevesine dayalıdır.
Özet (Çeviri)
Energy relations among Turkey, Russia and the EU are very complex. In terms of natural gas, Russia wishes to secure its strong supplier status on Europe and Turkey, while the EU strives for diversity in gas pipeline routes and supply security. On the other hand, Turkey aims to strengthen its status as a transit country, at least preferably as a 'hub', and also seeks for diverse gas supplies. In recent years, Turkey was able to overcome difficult and sensitive political situations with successful maneuvers using its unique geopolitical advantages; and acceded to consent Russia to use its Exclusive Economic Zone in the Black Sea where South Stream Natural Gas Pipeline would cross. However, the EU blocked the South Stream Project and Russia has an intention to divert the route of the project towards Turkey. Moreover, Turkey has succeeded in converting the Turkish Section of the Nabucco Project into the Trans-Anatolian Pipeline Project (TANAP) together with Azerbaijan, to contribute to the energy security and energy supply diversification policy of the EU in order to decrease the dependence on Russia by including Caspian and probably Middle Eastern (Iraq) natural gas reserves. TANAP will be extended to Italy from Greece via the Trans Adriatic Project (TAP). Contrary to the arguments which emphasize the importance of financial, economic and environmental feasibility of these gas pipeline projects, this thesis argues that political and security dimensions play a more influential role in determining the prospects of the realization of the projects. Therefore, this thesis is based on the 'political neoclassical realist approach to international relations' framework.