Hippocampal expression of selected cytochrome P450 isoforms during spatial learning in rats
Mekansal öğrenme esnasında sıçan hipokampüsündeki bazı sitokrom P450 izoformlarının ekspresyonunun araştırılması
- Tez No: 442157
- Danışmanlar: PROF. DR. HAVVA DOĞRU, DR. ÇİĞDEM GÖKÇEK SARAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Hipokampus, Mekansal bellek, Kısmi pekiştirilmiş 12-kollu radyal labirent, Western Blot, Sitokrom P450, Sıçan, Hippocampus, Spatial memory, Partially-baited 12-arm radial maze, Western Blot, Cytochrome P450, Rats
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Belleğin moleküler mekanizmalarını araştıran çok sayıda çalışma yapılmasına rağmen, rastgele seçilmiş genç hayvan populasyonu içinde bireysel öğrenme kapasitesindeki varyasyonun biyokimyasal temelleri hakkında oldukça az bilgi mevcuttur. Bu çalışmanın amacı,“iyi”ve“kötü”öğrenen olarak sınıflandırılan genç Sprague-Dawley sıçanların hipokampüslerinde farklı Sitokrom P450 enzimlerinin ekspresyonunun incelenmesidir. Günümüzde, Sitokrom P450'lerin beyindeki ekspresyonu hakkında çok az bilgi mevcuttur. Diğer yandan, bu enzimlerin nöral fonksiyonlar için önemli olduğu bilinen steroid, araşidonik asit ve retinoik asit metabolizmaları ile ilişkili olduğu bilinmektedir. Bu eksiği gidermek için, genç sıçanlar, hem kısa hem de uzun süreli belleği değerlendirme fırsatı veren, kolların rasgele seçilmiş yarısında pekiştirici bulundurulan (partially baited) 12 kollu radyal labirentte eğitilmiştir. Enzimlerin ekspresyon düzeyleri Western-blot tekniği kullanılarak eğitimin erken, orta ve ileri safhalarında (4. gün, 8.gün ve %83 doğru seçim performans kriterine ulaştıktan sonra) ölçülmüştür. Elde edilen sonuçlar CYP2E1, CYP2D1 ve CYP7A1'in hipokampüsteki ekspresyonunu gösterse bile, sadece CYP2E1 ekspresyon seviyeleri kısa süreli bellek ve uzun süreli bellek hataları ile negatif korelasyon göstermiştir. Aynı zamanda, CYP2E1 ekspresyon düzeyi öğrenmeyle birlikte gittikçe artmıştır. Diğer taraftan, CYP7B1 ve CYP2B1/2 immunoreaktivitesi test edilen doku örneklerinde gözlenememiştir. Tüm bu bulgular, Sitokrom P450 enzim aile üyelerinin sıçan hipokampüsündeki diferansiyel ekspresyon ve diferansiyel etkilerini işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
Despite very extensive studies on the molecular mechanisms of memory formation, it is still little known about the molecular correlates of individual variation in the learning skills within a random population of young normal subjects. The aim of the present study was to investigate the expression of different Cytochrome P450 (CYP) isoforms in the rat hippocampus at different stages of place learning in young Sprague-Dawley rats classified as“good”or“poor”learners. Up-to-date, it is little known about CYP expression and functions in the brain. On the other hand, these enzymes are known to be related to the metabolism of steroids, fatty acids (i.e. arachidonic acid) as well as retinoic acid, the substances important for neural functions. To address this issue, rats were trained in the partially baited 12-arm radial maze (RAM) allowing for the evaluation of both short- and long-term spatial memory. The enzyme levels were determined by Western Blot technique at early, intermediary and late stage of the task acquisition (day 4, day 8 and after reaching a performance criterion of 83% correct responses). Obtained results demonstrated hippocampal expression of CYP2E1, CYP2D1 and CYP7A1 but only CYP2E1 levels negatively correlated with the frequency of both, working and reference memory errors. Interestingly, CYP2E1 levels progressively increased in the course of learning. The CYP7B1- and CYP2B1/2 -immunoreactivity was not found in the examined tissue samples. All together, these findings indicate the differential expression and differential effects of the members of CYP family in the rat hippocampus.