Active and reactive power sharing of parallel inverters in microgrid by using droop control
Mikro şebekedeki paralel inverterlerin düşüm yöntemiyle aktif ve reaktif güç paylaşımı
  1. Tez No: 442527
  2. Yazar: AHMED ISMAIL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA BAYSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Aktif and Reaktif güç paylaşımı, Dağıtık enerji kaynakları, Düşüm (droop) kontrolü, İnverter, Mikroşebeke, PID kontrol mekanizması, Active and Reactive power sharing, Distributed energy resources, Droop control, Inverters, Microgrid, PID controller
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Elektrik Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Fosil yakıtlara dayali elektrik üretimi nedeniyle atmosferdeki sera gazların yayılması ve rüzgar tribünleri, PV, yakıt hücreleri vb. dağıtık üretim sistemlerinin temiz enerji kaynakları olarak ortaya çıkması, klasik elektrik şebekelerinden akıllı şebekelere dönüşümün başlamasına neden olmuştur. Akıllı şebekeler dağıtık enerji kaynaklarını enetgre etme ve iletişim teknolojilerini kullanabilme özelliklerine sahiplerdir. Dolayısıyla, konutların enerji tüketimi için dağıtık yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı yakın gelecekte artacaktır. Enerji sistemlerindeki bu trend, azalan iletim kayıpları ve ev aletlerinin şebeke dağıtımına bağlılığından dolayı daha verimli enerji tüketimine olanak tanımaktadır. Dağıtık enerji kaynakları, inverter veya ac/ac dönüştürücü gibi güç elektroniği ara birimleri ile şebekeye bağlanmaktadır. Bu çalışmada, inverterlerin aktif ve reaktif güç paylaşımını yönetmek ve kontrol etmek için yöntemler incelenmiştir. Ayrıca, paralel inverterlerin güç paylaşımında kullanılan bir çok kontrol yönteminin üstünlükleri ve eksiklikleri gözden geçirilmiştir. Bu tezin amacı, paralel inverterlerin aktif ve reaktif güç paylaşımı için bir kontrol mekanizması önermektedir. Öncelikle, paralel inverterlerin farklı durumlarda güç paylaşımını yapmak için bir düşüm (droop) yöntemi tasarlandı. Daha sonra, PID kontrol mekanizması tasarlamak suretiyle bir düşüm yöntemi oluşturuldu ve düşüm kontrolüyle bişleştirildi. Düşüm (droop) ve PID kontrolörlerinden oluşan önerilen kontrol mekanizması, geçici tepkideki sinyalleri ortadan kaldırarak daha doğru güç paylaşımı vermekte ve özellikle reaktif güç paylaşımında doğru sonuçlar ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The spread of greenhouse gas emissions in the atmosphere resulting from generating electricity based on fossil fuels and emergence of distributed generation systems as a clean energy sources (wind turbines, PV, Fuel cells, etc. ) lead to begin transfering from conditional electrical grids to smart grids. These grids have a features to integrate distributed energy resources and use communication technologies. So utilization of distributed renewable energy sources for domestic energy consumption will increase in the near future. This trend allows more efficient energy consumption because of reducing transmission loses and dependence on domestic appliances to grid distribution.The distributed energy resources are connected into the grid via power electronic interface such as inverter or ac/ac converter. In this thesis, it is studied the methods used to manage and control active/reactive power sharing of inverters. Also it is reviewed the advantages and disadvantages of many types of control methods used for power sharing of parallel inverters. This study is aimed to propose a controller for active and reactive power sharing of inverters operated in parallel. At first we designed droop control to make power sharing of parallel inverters on several cases. After that we modify a droop method by designing PID controller and connect it with droop control. The proposed controller consisting of droop and PID controllers gives more accurate power sharing by removing signals in transient response and gives more accurate results especially in reactive power sharing.