Türkiye'de 2000 sonrası konut politikaları ve mekansal değişimin Ümraniye örneğinde incelenmesi
The politicies of urban housing after year 2000 in Turkey: As an example about the effects on spatial alterations in Umraniye
- Tez No: 442596
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMÜR BARKUL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Toplu Konut Politikaları, Kentsel Tasarım, Kentsel Dönüşüm, Kitlesel Konut, Ümraniye, Politicies of Urban Housing, Urban De sign, Urban Renewal, Umran
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mimari Tasarım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Türkiye'nin siyasal ve ekonomik yapılanmasından en fazla etkilenen il şüphesiz İstanbul'dur. İstanbul'un kentleşmesi, kentsel ve sosyal yapısı, kentsel dönüşümü vs. üzerine çok say ıda araştırma çalışmaları yürütülmüştür ve yürütülmektedir. Bu tez tüm bu çalışmaların ekseninde bir kırılma noktası oluşturarak İstanbul'un yeni ilçelerinden sayılabilecek bir ilçenin, Ümraniye'nin, makro ölçekteki kent yapılanmasından ve konut politikala rından ne ölçüde ve nasıl etkilendiğine göz atmak amacıyla üretilmiştir. Tezin temel kapsamı yasaların belirlediği düzensiz bir düzen içerisinde Ümraniye ve çevresindeki kentsel mekan gelişiminin nasıl etkilendiği ve yönlendirildiğidir. Bunun ötesinde Ümr aniye'nın son durumdaki varlığının İstanbul'un kentsel strüktüründe nerede durduğu ve onu nasıl etkilediği de önemli sorulardan biridir. Araştırmanın ilk bölümünde kentle ve konutla ilgili olan yasalar resmi kaynaklardan elde edilen bilgilerle sıralanmış tır. Bu yasaların hangi koşulda, nerelerde uygulanabileceği veya uygulandığı güncel bir yaklaşımla araştırılıp ortaya konmaya çalışılmıştır. İkinci bölümde Ümraniye'nin kentsel gelişimi tarihsel süreçte ele alınmıştır. Fatih Sultan Mehmet köprüsünün mevcu t dokuya etkileri ve ilçenin İstanbul'un sınıfsal coğrafyasındaki yeri irdelenmiştir. Üçüncü bölümde Ümraniye'nin kentsel makroformunun ve kentsel mekânlarının oluşumunda kent ve konut politikalarının etkileri anlaşılmaya çalışılmıştır. xi Ümraniye'nin fizik sel ve sosyal altyapısının kullanıcıların bakış açısıyla değerlendirebilmek adına anket çalışması yapılmış, çıkan sonuçlar grafikler üzerinde değerlendirilmiştir. Orta sınıf yapılanmasının hâkimiyetinde olan yerleşimin İstanbul'un genelinde etkin olan kent sel düzenlemelerden nasıl etkilendiği veya bunları nasıl etkilediği sorgulanmıştır. Dördüncü ve son bölümde tüm bu bulguların değerlendirmesi yapılarak bir sonuç elde edilmiş ve bundan sonraki süreçte Ümraniye'de kentsel mekânın gelişimine yönelik önerile r sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The most affected city from political and economic structuring of Turkey is Istanbul. M any studies have been performed about urbanization, urban renewal, urban and s ocial structure of Istanbul. This thesis, creating a break point on the axis of all these studies, aims to go through how Umraniye is affected from the policies of housing and u rbanization of Istanbul. The first chapter of this thesis informs the laws about urbanization and housing. Also, it has been examined that the laws were practiced in which situations and conditions by a current approach. In sec ond chapter, urban developm ent of Umraniye has been studied in parallel to the historical process. It has been researched for the effects of Fatih Sultan Mehmet Bridge on district and asked where the district is in hierarchical map. In third chapter, it has been tried to explain tha t the effects of urbanization and housing policies on urban form and urban spaces of Umraniye. A survey has been conducted to analyze physical and social structure of Umraniye from the perspective of citizens. Also, i t has been questioned that how Istanbul is affected by existence of Umraniye. xiii And, in conclusion part, in aftermath of examinations and discussions done, deductions for the development of urban space and evaluation in Umraniye from this process.