İstanbul su kullanımında arz ve talep yönetimi
Management of supply and demand on Istanbul water usage
  1. Tez No: 442635
  2. Yazar: ONUR ERTEM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Nüfus Tahminleri, Tüketim Eğilimleri, Planlanan Su Kaynakları, Population Estimates, Consumption Trends, Planning Water Resources
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hidrolik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
Dünyanın ilk metropollerinden biri olan İstanbul'un su sorunu tüm tarih boyunca devam etmiştir. Bu sorunun çözülemeyerek devam etmesinin sebebi tarih boyunca bu kentin göçlere açık olmasıdır. Bu çalışma ile İstanbul'un mevcut su yönetimi planlaması ile birlikte daha önce yapılan su yönetimi planlama çalışmaları incelenmiştir. Farklı nüfus hesaplama yöntemleri ile İstanbul hizmet alanı için nüfus tahminleri yapılmış ve geçmiş tüketim eğilimleri de göz önüne alınarak gelecekteki su ihtiyacı belirlenmeye çalışılmıştır. İstanbul için nüfus artış oranlarının zamanla değişimi incelenmiştir. Tüketim eğilimleri incelenmiş ve en kötü senaryo doğrultusunda su kullanımı arz talep dengesi üzerine çalışma yapılmıştır. Nüfus tahminleri ve tüketim eğilimlerine göre İstanbul için yıllık tüketim değerine ulaşılmıştır. Yıllık tüketim değerleri ile mevcut su kaynaklarının yeterliliği incelenmiş ve planlanan su kaynaklarının devreye alınma gereklilikleri incelenmiştir. Mevcut arıtma tesisleri yeterliliği tartışılmış, planlanan arıtma tesislerinin devreye alınma gereklilikleri ve zamanlaması incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Water demand and supply have been always problem for Istanbul throughout history. This problem could not be solved due to continuous immigration to the city throughout history. This study was aimed to investigate current water management plan of Istanbul. Past water management plans of Istanbul were also examined. Future population predictions were made for İstanbul metropolitan service area with different population estimation methods. Past consumption trends were also taken into account to determine future water demands. Consumption trends were examined and the worst-case scenario was studied accordingly. The annual consumption value was determined for Istanbul according to the population estimates and consumption trends. The adequacy of existing water resources with annual consumption figures were discussed, the adequacy of existing water supply and startup timing for the planned water resource requirements were examined. The adequacy of existing treatment plants were discussed, the startup timing for the planned treatment plants were examined.