Humik asidin sulu çözeltilerden polimer içerikli membranlar ile ayrılması
Extraction of humic acid from aqueous solution with polymer inclusion membrane
  1. Tez No: 442641
  2. Yazar: CEM KURŞUN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYNUR MANZAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Polimer İçerikli Membran, Humik asit, Fulvik asit, CTA, Polymer inclusion membrane, humic acid, fulvic acid, CTA
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Humik asit (HA) humik maddelerin önemli bileşenlerinden biridir. Humik maddeler bitkilerin biyolojik ayrışması sonucu doğal su kirleticileri olarak meydana gelmektedir. Humik asit direk olarak toksik olmamasına rağmen istenmeyen renk, tat ve koku üretebilir. Humik asit aynı zamanda içme sularının dezenfeksiyonu sırasında klor ile reaksiyona girerek kanser yapabilen dezenfeksiyon yan ürünü üretir. Adsorposiyon, membran ayırması, koagülasyon dahil birçok yöntem içme sularından humik asidin uzaklaştırılması için kullanılmıştır. Membran ayırması, ayırma işlemlerinin nispeten yeni bir türüdür, geleneksel ayrıma sistemlerinin çoğunun yerini alacağı tahmin edilmektedir. Bu çalışmada, modifiyer olarak tri-bütil fosfat (TBP), taşıyıcı olarak trioktilmetilamonyum klorür (Aliquat 336), plastikleştirici olarak 2-Nitrofenil pentil eter (2-NPPE) ve polimer olarak selüloz triasetat (CTA)'dan oluşan polimer içerikli membranlar kullanılarak sulu çözeltilerden humik asidin uzaklaştırılması gerçekleştirilmiştir. Ekstraksiyon verimi karıştırma hızı, sıyırma çözeltisi tipi ve konsantrasyonu gibi çeşitli deneysel koşullar altında incelendi.
Özet (Çeviri)
Humic acids (HA) are one of the major components of humic substance. Humic substances are naturally occurring water contaminants which result from the biodegradation of plants. Although humic acid is not directly toxic, it does produce undesirable colour, taste and odour. Humic acid also reacts with chlorine during drinking water disinfection to produce carcinogenic disinfection by-products. Many methods have been used to remove humic acid from drinking water including coagulation, membrane separation and adsorption. Membrane separation is a relatively new type of separation process, which is predicted ultimately to replace a majority of the conventional separation systems. In this study, we carried out to remove an humic acid from their aqueous solutions using polymer inclusion membranes (PIMs) consisting of cellulose triacetate (CTA) as the base polymer, 2-Nitro phenyl pentyl ether (2-NPPE) as the plasticizer, trioctylmethylammoniumchloride (Aliquat 336) as carrier and tributylphosphate (TBP) as a modifier. Extraction efficiency was studied under various experimental conditions, such as, stirring speed, stripping solution type and concentration.