Üç nokta askı sistemi test cihazı tasarımı
Designing of the test device for three-point linkage system
- Tez No: 442655
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜSEYİN PEHLİVAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Ziraat, Mechanical Engineering, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Üç nokta askı sistemi, test düzeneği, test uygulaması, Three-point linkage system, test device, testing
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Tarım ekipmanları traktörlere üç nokta askı sistemi aracılığıyla bağlanır. Bu ekipmanlar kullanılırken üç nokta askı sistemi çekme, eğilme, burulma gibi çeşitli yüklemelere maruz kalır. Bu yükler, sistemdeki elemanların zamanla yorulmasına ve hasar görmesine neden olur. Üç nokta askı sistemini oluşturan elemanlar uygun malzeme ve üretim yöntemleriyle üretilmedikleri halde, üzerine gelen kuvvetlere yeterli mukavemeti gösteremez. Bu durum eğilme, kırılma ve kopma ile sonuçlanabilir. Bu çalışmada, ilk olarak üç nokta askı sistemi elemanlarının traktör üzerinde işlevini görürken maruz kaldıkları kuvvetlere göre tasarımı ve modellemesi yapılıp, daha sonra da test edilebilmesini sağlayacak düzeneğin prototipi üretildi. Geliştirilen test düzeneği ile üç nokta askı sisteminin deneme testleri yapıldı ve elde edilen sonuçlar neticesinde üç nokta askı sistemi üzerine öngörülen yüklerin, test düzeneği ile uygulanabildiği görüldü.
Özet (Çeviri)
Farming equipment is connected to tractor by three-point linkage system. Three-point linkage system is exposed to various loads as pulling, bending and torsion when the farming equipment is used. This loads, cause fatigue and damage to elements in the system. If the elements constituting the three-point linkage system are produced without suitable materials and production methods, they cannot demonstrate sufficient strength to loads on. This situation causes to bending, cracking and breaking. In this study, first, the designing and modeling is made for the test device to test the elements of three-point linkage system then produced the prototype. The trial tests were performed on the three-point linkage system. It was seen that the loads can be demonstrated by the test device on the three-point linkage elements.