Gerberanın (Gerbera jamesonii Bolus) mikroçoğaltımı üzerine ışık kalitesinin etkileri
Effects of light quality on micropropagation of gerbera (Gerbera jamesonii Bolus)
  1. Tez No: 442661
  2. Yazar: KÜRŞAT MUSTAFA GÖK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BEKİR ŞAN, PROF. DR. AHMET KAMİL BAYHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Gerbera, Gerbera jamesonii Bolus, mikroçoğaltım, ışık kalitesi, İn vitro köklenme, dış koşullara alıştırma, Gerbera, Gerbera jamesonii Bolus, micropropagation, light quality, in vitro rooting, acclimatization
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Çalışmada gerberanın (Gerbera jamesonii Bolus) mikroçoğaltımı üzerine ışık kalitesinin etkileri araştırılmıştır. Bitkiler çoğaltma aşamasında 1 mg/l BAP ve 0.1 mg/l NAA içeren MS ortamına, köklendirme aşamasında ise 0.05 mg/l IBA içeren MS ortamına dikilmişlerdir. Kültüre alınan bitkiler, kırmızı, mavi ve gün ışığı LED lambaların ayrı ayrı ve bunların farklı seviyelerdeki karışımları ile aydınlatılan kabinlerde geliştirilmiştir. Soğuk beyaz fluoresan lamba kontrol olarak kullanılmıştır. Çoğaltma aşamasında en yüksek yeni sürgün oluşturan eksplant oranı, eksplant başına sürgün sayısı ve sürgün uzunluğu değerleri soğuk beyaz fluoresan lamba (SBFL) (sırasıyla, %90, 5.35 adet ve 2.63 cm), %100 mavi LED lamba (%100MI) (sırasıyla, %95, 5.24 adet ve 2.40 cm), %100 soğuk beyaz LED lamba (%100SBI) (sırasıyla, %90, 4.18 adet ve 2.21 cm) ve %70kırmızı + %30mavi LED lamba (%70KI+%30MI) (sırasıyla, %80, 4.14 adet ve 2.21cm) uygulamalarında elde edilmiştir. Bu uygulamalar, bitki yaş ve kuru ağırlığı değerleri bakımından da en yüksek değerleri vermiştir. En yüksek köklenme oranı (%75) %100SBI uygulamasında elde edilirken, %100 kırmızı LED lamba (%100KI) uygulaması dışındaki uygulamalar arasındaki farklılık istatistiksel olarak önemli bulunmamıştır. Araştırmada köklendirilmiş bitkiler torf + perlit (2:1) karışımından oluşan ortamda %84 oranında dış koşullara alıştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the research, the effects of light quality on micropropagation of gerbera (Gerbera jamesonii Bolus) were investigated. The MS medium containing 1mg/l BAP and 0.1 mg/l NAA was used in the proliferation stage and the MS medium containing 0.05 mg/l IBA was used in the rooting stage of the study. Cultured plants were grown in cabinets illumunated with red, blue, daylight LED lamp seperately and their various mixtures. Cool white fluorescent lamp was used as control in the study. The highest explant pecentage forming new shoots, the number of shoots per explants and shoot length values were obtained from cool white fluorescent lamps (90%, 5.35 piece and 2.63 cm, respectively), 100% blue LED lamp (95%, 5.24 piece and 2.40 cm, respectively), 100% cool white LED lamp (90%, 4.18 piece and 2.21 cm, respectively) and 70% red + 30% blue LED lamps treatments (80%, 4.14 piece and 2.21cm, respectively) in the proliferation stage of the study. These applications also gave the highest values in terms of plant fresh and dry weight. While the highest rooting percentage (75%) was obtained in the treatment of 100% cool white LED light, the differences between the treatments except 100% red LED light were not statistically significant. Rooted plants were succesfully acclimatized to outdoor condition with 84% survival rate in the mixture of peat and perlite (2: 1).