Microwave region electromagnetic absorber design and applications
Mikrodalga bölgesi elektromanyetik soğurucu tasarım ve uygulamaları
  1. Tez No: 442831
  2. Yazar: KHALID SAEED LATEEF AL-BADRI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EVREN EKMEKÇİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: katlanabilir rezonatör yapı, metamalzeme, soğurucu, sensor, açık/kapalı anahtarlama, foldable resonator structure, metamaterial, absorber, sensor, on/off switching
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu tezde, kapalı halka rezonatör tipi metamalzeme yapısı tabanlı S‐bant mikrodalga bölgesi katlanabilir soğurucu yapısı için tasarım, benzetim ve deneysel çalışmaları içeren bir kavram kanıtlama çalışması yürütülmüştür. Önerilen tasarım üç katmandan oluşmaktadır. İlki metalik rezonatör yapısı, ikincisi FR‐4 dielektrik katman ve üçüncüsü de 35 μm kalınlığında bakırdan yapılmış bütün toprak düzlemdir. Önerilen soğurucu yapısı soğurma seviyesinin katlama açısına bağlı olarak yüksek hassasiyette ve neredeyse tek frekansta ayarlanma kabiliyetine olanak sağlar ve bunun pek çok algılama uygulaması için arzu edilen bir durum olduğu tahmin edilmektedir. Önerilen yapının prototipi üretilmiş ve deneysel sonuçlar benzetimler ile çok iyi uyum sağlamaktadır. Bunlara ek olarak, önerilen yapının arka plandaki elektromanyetik mekanizmasını açıklamak için nümerik olarak parametrik analizler yapılmıştır. Bu tez kapsamında elde edilen sonuçların sensor, genlik modülasyonu ve AÇIK/KAPALI anahtarlama gibi pek çok mikrodalga, terahertz ve optik bölgesi uygulama için heyecan verici olduğuna inanılmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, a proof of concept study is performed including design, simulations and experiments for a microwave region (i.e. S‐band) foldable absorber structure, based on closed ring resonator type metamaterial structure. This design is composed of three layers; one is metallic resonator structure, second the dielectric interlayer which is FR‐4 and third the entire ground plane made of 35 μm thick copper. The proposed absorber structure promises the ability of almost monochromatic tuning of its absorption level at almost constant resonance frequency with a high sensitivity on the folding angle, which is supposed to be desired for many sensing applications. The prototype of the proposed structure is fabricated and experimental results agree very well with the simulations. Additionally, the proposed structure is studied with numerical parametric analysis in details; in order to explain the electromagnetic mechanism. The results obtained in this work are believed to be exciting for many microwave, terahertz and optical region applications such as; sensor, amplitude modulation, and ON/OFF switching.