Isparta koşullarında bazı yem bezelyesi (Pisum arvense L.) çeşitlerinin ot ve tohum verimleri ile bazı verim ögelerinin belirlenmesi
Determination of seed and biological yield and yield components of some field pea cultivars in Isparta condition
- Tez No: 442830
- Danışmanlar: PROF. DR. CAHİT BALABANLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: yield and quality specials, gren herbage yield, dry herbage yield, seed yield
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
Bu çalışma; Isparta ekolojik koşullarında Töre, Öz kaynak, Taşkent, Kirazlı, Ulubatlı, Gölyazı, ve Ürünlü yem bezelyesi (Pisum arvense L.) çeşitlerinin verim ve kalite özelliklerini belirlemek amacı ile yapılmıştır. Araştırma Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Araştırma ve Uygulama Merkezi deneme alanında, 2012 yılında gerçekleştirilmiştir. Çalışma tesadüf blokları deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Araştırmada; çiçeklenme gün sayısı 90.7-104.3 gün, olgunlaşma süresi 124.3-142.7 gün, bitki boyu 74.4-92.6 cm, ana sap çapı 2.64- 3.04 mm, yeşil ot verimi 907- 1109 kg, kuru ot verimi 221– 281 kg, protein oranı %17.40 - %19.23, protein verimi 41.67– 52.00 kg, bakla sayısı 7.50- 8.80 adet, baklada tane sayısı 3.50- 4.30 adet, tohum verimi 113.7- 205.0 kg, biyolojik verim 362- 434 kg, bin tane ağırlığı 132- 187 gr, hasat indeksi %32.93 – %47.27 arasında bulunmuştur. Araştırma bulgularına göre, Isparta ekolojik koşullarında hem yeşil ve kuru ot verimi ve hem de tohum verimi bakımından Gölyazı ve Kirazlı çeşitlerinin diğer çeşitlerden daha üstün olduğu ve bu çeşitlerin ekonomik olarak bölge üretim deseninde alternatif yem bitkisi olarak yer alabileceği sonucuna varılmıştır. Anahtar kelimeler : verim ve kalite özellikleri, yeşil ot verimi, kuru ot verimi, tohum verimi
Özet (Çeviri)
The present study was carried out to asses yield and quality parameters of Töre, Öz kaynak, Taşkent, Kirazlı, Ulubatlı, Gölyazı and Ürünlü forage peas at the research farms of Suleyman Demirel University Isparta in 2012. The experiment was set up as random block design with 3 replications. The results of the study revealed that flowering period took 90.7-104.3 days and maturity period of cultivars took 124.3-142.7 days. Plant height was between 74.4-92.6 cm, main stem diameter was 2.64- 3.04 mm, green herbage yield was 907- 1109 kg, dry herbage yield was 221– 281 kg, biologic yield was 362- 434 kg , and the harvest index was %32.93 – %47.27 for the studied cultivars. Pod characters were also studied and pod number was found to be between 7.50- 8.80 per plant, seed per pod was 3.50- 4.30, 1000 seed weight changed between 132- 187 g and seed yield was 113.7- 205.0 kg. Protein content of the cultivars changed between %17.40 - %19.23 whereas protein yield was 41.67– 52.00 kg. Gölyazı and Kirazlı cultivars performed better than the other tested cultivars in Isparta for the both green herbage and dry herbage yields and for seed yield. Based on these findings these two cultivars could be recommended for growing in Isparta as alternative feed plants for animal husbandry.