Geri kazanılmış asfalt betonu malzemesinin aşınma tabakasında kullanılabiliğinin araştırılması
Investigation of the use of recycled asphalt concrete materal to the surface layers
- Tez No: 442845
- Danışmanlar: PROF. DR. SERDAL TERZİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ulaşım, Transportation
- Anahtar Kelimeler: kazanılmış asfalt betonu malzemesi, Stabilite ve Akma dayanımları ve İndirekt Çekme Deneyi, bozulmuş asfalt kaplama malzemesi, Reclaimed Asphalt Pavement (RAP), Stability and flow strength and Indirect Tensile Test, Impaired asphalt pavement material
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Genel olarak dünyada gün geçtikçe önem kazanan enerji kullanımının belirli seviyelerde tutulması, sürdürülebilirlik ve çevresel bozulmaları en alt seviyede tutma isteğinin yanında, son yıllarda karayollarında yapım, bakım, onarım ve kullanım alanında yeni teknolojilere doğru gidilmesine neden olmuştur. Bu yeni teknolojilerden birisi, hizmet ömrünü tamamlamış yol kaplamalarının geri dönüştürülerek yeniden kullanımda değerlendirilmesidir. Mevcut bozulmuş asfalt kaplamaların iyileştirilmesinde geleneksel olarak uygulanagelen yeni asfalt takviye tabakalarının getirilmesi veya yeniden yapım yöntemleri yerine bozulmuş asfalt kaplama malzemesinin yerinde geri dönüştürerek yeniden kullanılması ekonomiklik, malzeme, çevre ve insan sağlığı yönünden daha iyi bir seçenek olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu çalışmada Bitümlü Sıcak Karışım (BSK) numunelerinin içerisine çeşitli oranlarda kazanılmış asfalt betonu malzemesi (RAP) ilave edilerek, Stabilite, Akma ve İndirekt Çekme (ITS) dayanımları incelenmiştir. Öncelikle aşınma tabakası için optimum bitüm miktarı Marshall metodu ile bulunmuş ve daha sonra optimum bitüm içeriğinde hazırlanan asfalt betonu numunelerine %5 ila %50 oranlarında RAP ilave edilmiştir. Bunun yanında RAP ilave edilmemiş asfalt betonu numuneler de teste tabii tutulmuş ve sonuçlar karşılaştırılmıştır. Test sonuçları RAP ilave edilmiş BSK numunelerinin stabilite ve akma ve İndirekt Çekme Deneyi (ITS) yönünden Karayolları Teknik Şartnamesindeki limitler içerisinde Aşınma tabakasında kullanılabileceğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Overall worldwide day by day gaining importance keeping the energy consumption at reasonable levels, Sustainability issues and the effort to keep the environmental distortion at the minimum level, new technologies related to construction, maintenance and usage of highways have started to be accepted. One of those new technologies is reusing of bituminous pavements by employing various recycling methods. İn the improvement of damaged existing asphalt pavements , bringing the new asphalt reinforcements layers application or in instead of reconstruction methods , in place of the damaged asphalt layers materials by recycle it , it seems like it is a better alternative for economical reuse, Materials, environment and humans health . In this study, Reclaimed Asphalt Pavement (RAP) were used in Hot Mix Asphalt (HMA) samples, stability and flow resistance and Indirect Tensile Test (ITS) of HMA samples were investigated. Initially, optimum bitumen content of wearing course was determined by Marshall Stability test method and then RAP, 5 to 50 % in terms of total asphalt concrete samples weight were added to HMA samples at the predefined optimum bitumen content. Besides, control samples were performed and compared with the RAP added samples. Test results show that Reclaimed Asphalt Pavement (RAP) can be used in wearing course as an additive in accordance with Turkey General Directorate of Highways (TCK) specification limits.