Denizli ilinde özel bir sığırcılık işletmesinde yetiştirilen angus sığırlarına ait bazı performans değerleri
Some performance values of private angus farm in Denizli province
  1. Tez No: 442859
  2. Yazar: AYŞE ZENGİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSA YAVUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Zooloji, Zoology
  6. Anahtar Kelimeler: Angus, Besi performansı, Döl verimi, Denizli, Angus, Fattening Performance, Fertility, Denizli
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu tez çalışması Türkiye'ye ABD'den ithal edilen ve Denizli'de yetiştirciliği yapılan Abeerden Angus sığır ırkı ait tanımlayıcı performans değerlerinin incelenmesi amaçlanmıştır. İşletmede veri alındığı döneme ait sıcaklık ve nem verileri alınarak sıcaklık nem indeksi hesaplanmıştır. İşletmede 10 adet dişi sığırın bazı üreme ölçütlerine bakılmıştır. Bu hayvanlardan doğan erkek 17 dana besiye alınmıştır. Ayda bir ölçülen canlı ağırlıklar, günlük canlı ağırlık artışı değerleri, besi sonu ağırlık değerleri, besi süresi, yem tüketimi vb., tanımlayıcı değerler tespit edilmiştir. Besiye alınan hayvanlar arasında günlük canlı ağırlıkları arasındaki farklılıkların önemli bir kısmının verilerde yapılan analizlerde doğum ağırlığına bağlı olduğu gözlemlenmiş bu yüzden besiye alınan hayvanlar doğum ağırlıkları göz önüne alınarak iki gruba ayrılmıştır. Denizli bölgesinde Haziran, Temmuz, Ağustos, Eylül aylarında sığırlarda sıcaklık-nem indeksi 72-80 aralığın da görülmüştür. İşletmede görülen ortalama ilkine buzağılama yaşı 26,2 ay ve ve buzağılama aralığı ise 13,7 ay olarak bulunmuştur. İşletme içersinde bu şartlarda her bir hayvandan en az bir buzağı kaybının olduğunu söyleyebiliriz. Besiye alınan hayvanlara ihtiyaçları hesaplanmıştır. Ayrıca besiye alınan hayvanların rasyonlarında yapılan besin madde analizlerinin sonucunun hayvanların ihtiyacının karşılayıp karşılamadığına bakılmış ve buna göre besi süresince verilen rasyonun hayvanın ihtiyacına göre kuru madde miktarının (1,8-1,29 kg) ve enerji içeriğinin (3,112-13,602 kcal/kg) daha az verildiği hesaplanmıştır. Özellikle ham protein seviyesinin tüm besi süresince % 14,95 civarında sabit tutulması hayvanların değişen ham protein ihtiyacının rasyonda verilen miktarın % 2,39-6,61 düzeyinde fazla olduğu görülmektedir. Besiye alınan hayvanlarda besi sonu ağırlığına ait ortalama ve standart hata değerler birinci grubun, 475±25,02, ikinci grubun ise 527,5±27,47 kg tartılmıştır. Birinci grubun günlük ağırlık artışı 1,110±0,80, ikinci grubun ise 1,307±0,88 kg olarak tesbit edilmiştir. Bu çalışmada elde edilen verilere göre üreme ve besi performansının işletmede yapılan yanlış bakım ve besleme uygulamaları olmasına rağmen Angusların verim düzeylerinin diğer kültür ırklarına yakın değerler verdiği söylenebilir ayrıca Denizli'de sıcak ve soğuk stresine karşı önlemler alınmalıdır.
Özet (Çeviri)
This thesis is aimed to descriptive study of Aberdeen Angus performance which are imported from the US in Denizli, Turkey. Metorological temperature and humidity data were taken and the temperature humidity index was calculated. The 10 female cattle reproduction performance were determined. Seventeen male cattle fattened and their performances were investigated. Their monthly body weight, daily live weight gain, the final fattening weight, fattening period, feed intake etc. were determined. A significant portion of the difference between daily live weight gain of the animals was related to birth weight effects because of this animals were divided into two groups based on their birth weight. Denizli region temperature-humidity index were between 72-80 range during June, July, August, and September. The average age at first calving was 26.2 months and the calving interval was 13.7 months in the farm. Under these conditions, we could say that each animal might be lossing at least one calf during their life time. Fattened animals nutrition requirement were calculated. In addition, the animals ration was analyzed for nutrition composition. Animal nutrition requirement and fed ration nutrition composition were compared. The amount of dry matter (1.8 to 1.29 kg) and energy content (3112-13602 kcal/ kg) were estimated to be given less according to animal requirement. Especially the crude protein level (14.95% ) was kept constant throughout the entire fattening ration. The crude protein requirement was 2.39 to 6.61% high begining to the end of the fattening period. Fattening animals The first group of 475 ± 25.02 kg and the second group 527.5 ± 27.47 kg had body weight end of the fattening. Daily weight gain were 1.110±0.80 kg for the first group and 1.307 ± 0.88 kg for the second group. According to the data obtained in this study, improper care and feeding practices could have lovered the Angus beef cattle reproductive and fattening performance despite the fact Angus cattles showed similar level of efficiency values which close to the other culture breeds and also Heat and cold stress must be controlled in Denizli.