Kekik bitkisinin harmanlama ve ayırma parametrelerin belirlenmesi
Determination of threshing and separation the parameters of thyme
  1. Tez No: 442858
  2. Yazar: KAMİL DENİZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DENİZ YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Tıbbi Aromatik Bitki Mekanizasyonu, Harmanlama, Ayırma, Kekik, Mechanization of Medicinal and Aromatic Plants, Threshing, Seperation, Thyme
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri ve Teknolojileri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Tıbbi aromatik bitkilerden biri olan kekik bitkisinin yetiştiriciliği ülkemiz tarımında giderek önem kazanmaktadır. Tıbbi ve aromatik bitkilerin hasadı elle ya da biçerbağlarla çiçeklenme döneminde yapılmakta, harmanı ise belirli bir süre kurutulduktan sonra birbirine çarparak gerçekleştirilmektedir. Ayrıca bu bitkilerin hasadı, harmanı, taşınması ve paketlenmesi gibi üretim aşamalarında da karşılaşılan olumsuzluklar oluşmaktadır. Bu çalışmada, ülkemiz tarımı için önemli bir yeri olan tıbbi aromatik bitkilerden kekik bitkisinin, harmanlama ve ayırma parametrelerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Kekik bitkisinin harmanlama parametrelerinin belirlenmesi için, tıbbi aromatik bitkiler için geliştirilmiş prototip makinada 3 farklı nem aralığında, 3 farklı yedirme miktarında 3 farklı batör-kontrbatör açıklığında ve 3 farklı batör devrinde denemeler 3 üç tekerrürlü olarak gerçekleştirilmiştir. Her deneme 3 tekerrürlü olarak gerçekleştirilmiştir. Ayırma parametrelerinin belirlenmesi için, 3 farklı yedirme miktarına bağlı olarak 3 farklı elek tipinde, 3 farklı elek frekansında ve 3 farklı elek eğiminde denemeler yapılmıştır. Her deneme 3 tekerrürlü olarak gerçekleştirilmiştir. Kekik bitkisinin harmanlanması ve ayrılması için gerekli parametreler 3 farklı nem düzeyinde ayrı ayrı belirlenerek bu özelliklere ait ortalama ve standart hata değerleri verilmiştir. Ayrıca kekik bitkisi için belirlenen harmanlama ve ayırma parametrelerine ait grafikler oluşturulmuştur. Isparta ilinde yürütülen çalışmada sonuç olarak; Kekik bitkisi için harmanlama ve ayırma parametreleri belirlenmiş, kekik bitkisi harmanlanması için uygun nem değerleri %8.4 ile 10.2 dir. Batör açıklığı 15-18 mm, batör devri 300 ve ya 400 d/d kekik bitkisi harmanı için önerilmektedir. Kekik bitkisi için en uygun elek tipinin 6-20 mm oblong elek olduğu söylenebilir. Yürütülen çalışma ile kekik bitkisinin harmanlama ve ayırma mekanizasyonu ile ilgili literatür boşluğunun doldurulmasına katkı sağlandığı düşünülmektedir. Daha sonra yapılması planlanan farklı bitkilerin hasat, harman ve ayırma mekanizasyonuna yönelik çalışmalara katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Cultivation of thyme has gradually more big place in our medical agriculture. Medicinal and aromatic plants are striked one another either human power or machines afterwords after some time of dry blend during flowering. Besides harvesting, there are some negative sider like carrying and packaging in production process. The main goal of thyme study is to designate making comparisons and kinds of characteristics of thyme plants which have considerable for our agriculture. In order to designate the blending characteristics of thyme, analyzer are done in three variant humidity intervals related to level of 3 variant feeding. It was made in 3 differents headline for every feeding level of operation in 3 separate period. Every test was practiced in 3 same kind of plant. In order to designating the variation characteristics, experiments are done in 3 sieve related to quantity of insemination of 3 differents kinds. Experiments were made in 3 differents feeding momentums and 3 differents meshs. Every test was practiced in 3 same kind of plant. We evaluated the designating comparisons and kinds of characteristics statistically. We have determined the average and standart errors differently for blending and decomposition of thyme. Moreover, we have constituted comparisons and classification characteristics of thyme plants. As a consequence , we designated comparisons and kind of characteristic of thyme plants's ideal sink levels that is we determined , in the study which is made in Isparta. These studies assisted to complete the gap in literature which is tied to blending and discriminating mechanization of thyme. Later, the foresighted harvesting of distinct crops , threshing and differentiation will assist to study on mechanization.