Turist rehberlerinde personel güçlendirme uygulamalarının iş doyumuna etkisi
Applications of empowerment on effect to job satisfaction on tourist guides
  1. Tez No: 442861
  2. Yazar: ÖZCAN ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NURAY TETİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Güç, Güçlendirme, İş Doyumu, Turist Rehberliği, Turizm, Power, Empowerment, Job Satisfaction, Tourist Guides, Tourism
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 201
Özet
Ülkenin değişik bölgelerini ziyaret eden yerli ve yabancı turistler, gezebilecekleri yerlere çok fazla aşina olmadıklarından dolayı profesyonel turist rehberlerine ihtiyaç duymaktadırlar. Turist rehberleri, ziyaretçilere daha önce gezmedikleri, görmedikleri ve hatta hakkında bilgi sahibi olmadıkları yerleri anlatmakla ve turistlere tatilleri süresince sorunsuz bir tur sunmakla mükelleftirler. Rehberler gezilen tur programları hakkında turistlere gerekli bilgileri vermek, ülkeyi en iyi şekilde temsil etmek, turizm sektörünün gelişmesine katkı sağlamak adına büyük görevler üstlenmektedirler. Turist rehberleri; ülkeyi ziyaret eden misafirlerin her türlü sorumluluğunu üstlenen liderler, ziyaretçiler ve yerel halk arasında arabulucu olan, kalış sürelerini etkileyerek yerel halkın ekonomisine katkı sağlayan, turistlere ziyaret ettikleri yerleri anlamaları için yardımcı olan, ziyaretçilerin tekrar gelmesini sağlayacak şekilde destinasyonu tanıtan ve misafirperverliği geliştiren elçilerdir. Bu sebepten dolayı iş doyumuna sahip, güçlendirilmiş, alanında uzman rehberler turizm sektörü için çok önemlidir. Çalışma personel güçlendirmenin turist rehberlerinin iş doyum düzeyleri üzerinde etkisinin olup olmadığını araştırmak amacıyla yapılmıştır. Araştırma için anket tekniği kullanılmış, katılımcıların verdikleri cevaplar istatistiki analizlerle değerlendirilmiştir. Araştırmada elde edilen bulgulara göre katılımcıların iş doyum düzeylerinin orta seviyede, personel güçlendirme düzeylerinin ise iyi seviyesine yakın orta düzeyde olduğu anlaşılmaktadır. Çalışma beş temel bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın ilk bölümünde konu ile ilgili problem, amaç, önem, varsayımlar, sınırlılıklar ve tanımlamalardan bahsedilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümü ilgili alanyazını içermektedir. Bu bölüm personel güçlendirme, iş doyumu ve turist rehberliğini kapsayan üç bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın üçüncü bölümünde araştırmanın öneminden, evreninden, veri toplama tekniklerinden, veri toplama sürecinden ve verilerin analizinden bahsedilmiştir. Çalışmanın dördüncü kısmı analizlere ilişkin bulgular ve yorumları kapsamaktadır. Araştırmanın son bölümünde konu ile ilgili sonuçlardan bahsedilmiş, konu ile ilgili öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Native and Foreign tourists who has visit different parts of the country because of not knowing anywhere which they want to see, they need to professional tourist guides. Tourist guides are responsible for a excellent tour to the guests along their holiday who visit the country that they have never seen before, travel and do not have an info, even. Tourist guides take responsibilities to give the needed informations about current tour for tourists, represent their country well and to give advance of the tourism sector in our country. Tourist guides are ambassadors and leaders who have take the whole responsibility of foreigns who visit country, being intercessor between of the visitors and native people, by effecting their accommaditions span and contribute to people economy budget who have settle there, helping the tourist try to explain that they visiting places, advertising the destination to bring back the tourist again and developing the hospitality. The study was prepared to research whether empowerment effective or not on tourist guides job satisfaction. Qestionnaire tecnique was used to research and the questions which given by attendants were evaluated with statistical analysis. According to datum which by taken attendants, tourist guide's job satisfactions are on average and empowerment levels are medium as much as well enough. The study was made by five main parts. The first part of the study contains problem, purpose, importance, conjecture, restrictions and descriptions. The second part of the study interested in literature. This part divided into three sections which is contain empowerment, job satisfaction and tourist guide. The third part of the study, mentioned by importance of research, the universe, the tecniques of collecting data, the process of collecting data and analyses of datum. The fourth part of the study contain findings and comments interested in analyses. The last part of the study was mentioned about the conlusions related with topic and improved suggestions.