İş aile çatışması ve turist rehberlerinin işten ayrılma niyetlerine etkisi
Work-family conflict and the effect of tourist guide turnover intention
  1. Tez No: 442865
  2. Yazar: AYŞEN ACUN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEDA ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Turist Rehberleri, İş Aile Çatışması, İşten Ayrılma Niyeti, Tourist Guides, Work-Family Conflict, Turnover Intention
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
Turist rehberleri, turistlerin bilmedikleri bir ülkeyi, bölgeyi onlara tanıtan, o yerler hakkında bilgiler veren, turistlerle en çok vakit geçiren, ülkesini en iyi şekilde tanıtan kişilerdir. Turist rehberleri turizm sektörü içinde önemli rol oynarlar ve ülke imajının gelişmesine büyük katkı sağlarlar. Rehberlik mesleğinin yeni yerler keşfetmek, yeni kültürlerle tanışmak gibi avantajları olsa da birçok dezavantajı da bünyesinde taşıdığı söylenebilir. Uzun ve düzensiz çalışma saatleri rehberlik mesleğinin dezavantajlarından biridir. Bu durum rehberlerin ailevi ilişkilerine olumsuz etki etmektedir. Bu nedenle bu çalışmada turist rehberlerinin iş aile çatışması yaşayıp yaşamadığı araştırılmıştır. Ayrıca bu çalışmada iş aile çatışması yaşayan turist rehberlerinin işten ayrılmayı düşünüp düşünmedikleri de incelenmiştir. Bu nedenle bu çalışmanın amacı, turist rehberlerinin yaşadıkları iş aile çatışmasının işten ayrılma niyetine etkisini belirlemektir. Bu doğrultuda ilgili alan yazın taraması yapıldıktan sonra iş aile çatışmasının rehberlerin işten ayrılma niyetlerine etkisini belirlemek amacıyla turist rehberlerine anket uygulanmıştır. Araştırma sonucunda, kadın rehberlerin erkek rehberlere göre daha fazla iş aile çatışması yaşadığı bulunmuştur. Ayrıca evlilerin, yaşı genç rehberlerin, eğitim düzeyi yüksek rehberlerin de daha fazla iş aile çatışması yaşadığı bulunmuştur. Araştırma sonunda tura çıkılan gün sayısı arttıkça işten ayrılma niyetinin arttığı görülmektedir. Daha çok iş aile çatışması yaşayan bireylerin daha fazla işten ayrılma niyetinde oldukları belirlenmiştir. Çalışma beş bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, araştırma problemi, araştırmanın amacı, önemi, varsayımlar, sınırlılıklar belirtilmiştir. İkinci bölümde çalışmanın kavramsal çerçevesi üzerinde durulmuş, üçüncü bölümünde çalışmanın araştırma süreci ve yöntemi değerlendirilmiştir. Dördüncü bölümünde, bulgulara ve son bölümde ise, araştırmanın sonuçlarına yer verilerek, öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Tourist guides are people who present a country and an area to tourists, provide information about these places, spend the most time with the tourists, and represent their country best. Tourist guides play an important role within tourism sector and contribute much to the prestige of the country. Tough tourist guiding has advantages like discovering new places and meeting new cultures, it also contains many disadvantages. Long and irregular work hours is one of the disadvantages of tourist guiding. This situation also has a negative effect on family relations of tourist guides. So, the situation of whether tourist guides face a work-family conflict or not is researched in this study. Also, the situation of whether tourist guides who have work-family conflict think of quitting work or not is analyzed in this research. Because of these reasons, the purpose of this research is to determine the effects of work-family conflict on the decisions of the tourist guides for quitting work. In this regard, after reviewing related literature, surveys have been carried out to tourist guides to determine the effects of work-family conflict on the intentions of tourist guides to quit work. As a result of this research, woman guides have been found to have more work-family conflict than men. Also, married and young guides, and guides with a high level of education have been found to face more work-family conflict. In the wake of this study, it has been seen that as the number of days on tour rises, the intention to quit work rises as well. It has been determined that the individuals with more work-family conflict have more tendency of quitting work. This study is composed of five sections. The problem, aim, importance, hypothesis and limits of this research are determined in the first section. In the second section the theoretical framework is described, the research process and the methods used are evaluated in the third section. In the fourth section the findings are included and in the final section the results are presented and suggestions proclaimed.