Salnamelere göre Hariciye Nezareti teşkilatı
According to the annuals the organization of the Ministery of the Foreign Affairs
  1. Tez No: 442888
  2. Yazar: HAKVERDİ GÜNEŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDÜLMECİT MUTAF
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Reisülküttaplık, Hariciye Nazırlığı, Merkez Teşkilat, Nazırlık, Yurt Dışı Teşkilatı, Büyük Elçilik, Şehbenderlik, Reisülküttaplık, Foreign Affeirs, Central Organization, Ministerium, the Foreign Organization, the Embassy, the Consolate
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 337
Özet
Bu tezin konusu Osmanlı Devleti'nin Hariciye Nazırlığı yani Dışişleri Bakanlığı, onun teşkilat yapısı ve bu teşkilatın sahip olduğu memuriyetlerdir. Bu tezdeki temel amaç, Osmanlı Devleti'nin bilinmeyen bir tarafını daha aydınlığa kavuşturabilmek ve bu şekilde Tarih bilimine katkıda bulunmaktır. 1. Bölümde Hariciye Nazırlığı kurulana kadarki zamanda, onun görevini ifa etmiş olan ve Divan-ı Hümayun'un dört ayağından biri (Vezirlilik, Kadıaskerlik, Defterdarlık ve Nişancılık) olan Nişancılığa bağlı olarak görev yapmış olan, Reisülküttaplığın ortaya çıkışı, geçirdiği değişimler, Bab-ı Âli'ye taşınması ve ardından dışişlerinden sorumlu tek kurum haline gelmesi ve son olarak da Hariciye Nazırlığına dönüşmesi anlatılmaktadır. 2. Bölümde ise Merkez Teşkilatı ele alınmıştır. Önce Hariciye Nazırlığ'ının kuruluşundan itibaren Nazırların yani Bakanların göreve gelişleri ve kısa olarak da hayat hikayeleri anlatılmıştır. Daha sonra ise sırasıyla yıl yıl, Hariciye Nazırlığındaki merkez şubeler ve o şubelerdeki memuriyetler ve memuriyetlerin değişimleri anlatılmaktadır. 3. Bölümde ise Yurt Dışı Teşkilatı ele alınmıştır. İlk olarak ülkelerin başkentlerinde bulunan Büyük Elçiler ve oralarda bulunan memuriyetler ve bu memuriyetlerin yıllara göre değişimleri ele alınmıştır. Sonrasında ise yabancı ülkelerdeki farklı şehirlerde yer alan Şehbenderlikler, yani Konsolosluklar yıl yıl ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
The subject of this thesesis is the ministery of the Foreign Affairs of the Ottoman State, its organization and the posts in this organization. The fundemantel aim is to clarify a part of the Ottoman State and in this connection to be of help of the history science. İn the first chapter, has been explaind the Reisülküttaplık, the which has been existed until the Foreign Affaires has been emerged and the which is the part of the one of the for columns (the Vezir, the Revenue Office, the Kadıaskerlik and the Nişancı) of the Divan-ı Hümayun the Nişancı. It has also been explained, how the Reisülküttaplık emerged, what kind of variations there were, that it was moved to the Babıali and at last that it was transformed in to the Forreign Affairs. İn the second Chapter, has been explaind the central organization. At first the establishing of the Forreign Affairs, the lifestorys and the beginning of the missions of the ministers of the Forreign Affairs have been shortly explained. And then year year, has been explaind the central offices and the posts of this offices. İn the third Chapter has been explaind the forreign organization. At first has been explaind the embassies and the posts in this embassies, which are in the capitals of the states. And then have also been explaind the Consulates, which are in the different cities of the states.