Tereke defterlerine göre Rodosçuk kazasında sosyo-ekonomik hayat (1788-1790)
Socio-economic life in the district (kaza) of Rodoscuk according to the Tereke registries (1788-1790)
  1. Tez No: 442887
  2. Yazar: KADİR GÜLDÜR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SERDAR GENÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Rodosçuk, Şer'iyye Sicilleri, Tereke, Rodosçuk, Şer'iyye Sicilleri (Islamic Court Records), Tereke (Inheritance)
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Tereke defterleri ölen kişilerin mirasının kaydedildiği defterler olup Osmanlı sosyo-ekonomik ve sosyo-kültürel tarihinin mühim kaynaklarındandır. Bu çalışmada 1701 numaralı Rodosçuk şer'iyye sicilinde yer alan tereke kayıtlarından yola çıkarak 1788-90 yılları arasında Rodosçuk (Tekirdağ) kazasının sosyo-ekonomik yapısına kapı aralanmaya çalışılmıştır. Çalışmada öncelikli olarak tereke defterleri ile ilgili genel bir değerlendirme yapıldıktan sonra literatürdeki bazı çalışmalara yer verilmiştir. Tezin birinci bölümünde tarihsel süreç içerisinde Rodosçuk'un idari ve demografik yapısı ile şehir ele alınmıştır. İkinci bölümde Rodosçuk'ta hayat ve ölüm başlığı altında ölen kişilerin aileleri ve ölümleriyle geride bıraktığı kıyafetleri, ev eşyaları, araç-gereçleri, silahları, kitapları vb. eşyaları incelenmiştir. Üçüncü ve son bölümde ise ölenlerin ekonomik durumlarına yani servetlerine, bu serveti edinme yollarına, mesleklerine, ekonomik ve ticari ilişkilerine odaklanılmıştır. Bu çerçevede ölenlerin geride bıraktığı ev, arazi, nakit para ve borçları değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Tereke registries- part of the Islamic Court records, that contained information on the inheritance left behind by the deceased people, constitute an important resource for understanding the socio-economic life in the Ottoman Empire. In this research, No 1701 Rodosçuk records between 1788-1790 years have been used to understand the socio-economic structure of Rodosçuk town in Tekirdağ city. First of all, a general overview has ben made to the tereke documents and some works on literature. In the first part of the thesis, the political and demographic structure of the Rodosçuk town are taken apart. In second part, under the title of life and death, family tree of death ones, inherited dresses, householders, some tools, weapons, book etc have been analyzed. In the last part, the economic situation of death ones, in other words, the fortune of death ones, how they got it, their occupations, their trading relations have been analyzed. In this context, their inherited houses, fields, cash money and debts have been focused.