Elektronik ticaret, elektronik ticaretin vergilendirilmesi ve Türkiye uygulaması
Electronic commerce, taxation of electronic commerce and Turkey case
  1. Tez No: 442892
  2. Yazar: ÖZMEN ALTUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: E-Ticaret, E-Ticaretin Vergilendirilmesi, Türkiye'de E-Ticaret, Vergilendirme, E-Commerce, Taxation of E-Commerce, E-Commerce in Turkey, Taxation
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu yüksek lisans çalışması, günümüzde bilgi ve iletişim teknolojilerinin giderek gelişmesi neticesinde önemi artmakta olan elektronik ticaretin kavramsal analizinin yapılması ve e-ticaretin vergilendirilmesi hususunda geçmişten bu yana yaşanan sorunların ve çözüm önerilerinin araştırılması suretiyle, Türkiye bazında e-ticaret konusunu değerlendirmek üzere hazırlanmıştır. Çalışma kapsamında mevcut literatür taranmak suretiyle, öncelikle e-ticaretin tanımı, Türkiye'de ve dünyada gelişimi ve mevcut durumu, e-ticarette kullanılan araçlar ve ödeme yöntemleri, e-ticaretin tarafları ve türleri, e-ticaretin geleneksel ticaretten farklılıkları, avantaj ve dezavantajları ile e-ticarette güvenlik konusu incelenmiştir. Sonrasında ise e-ticaretin vergilendirilmesi ile ilgili olarak; vergilendirmede esas alınan temel ilkeler, Türkiye'de e-ticaret konusu ile ilişkisi bulunan kuruluşlar, yeni Türk Ticaret Kanunu ve Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun kapsamında e-ticaret konusunda yapılan yenilikler ve değişiklikler, e-ticaretin vergilendirilmesi ile ilgili yapılmış olan uluslararası çalışmalar araştırılmış olup; Türkiye'de gelir ve kurumlar vergisi ile diğer muhtelif vergiler bakımından e-ticaret konusunda gerçekleştirilen uygulamalar ile e-ticaretin vergilendirilmesi konusunda yaşanmakta olan sorunlar ve bu sorunlara yönelik sunulan çözüm önerileri analiz edilmiştir. Son olarak ise, Türkiye'de e-ticaret ve e-ticaretin vergilendirilmesi kapsamında değerlendirmelerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This master thesis is prepared to evaluate e-commerce issue in case of Turkey practice through analysing the concept of e-commerce becoming more important today due to the increasing developments in information and communication technologies and investigating the problems and solution suggestions on taxation of e-commerce. Within this context in this study based on the current literature, first of all the definition of e-commerce, its evolution and current situation in Turkey and in the world, tools and payment methods used in e-commerce activities, types and parties of e-commerce, its differences from the traditional commerce activities, its advantages and disadvantages, and security issue in e-commerce activities have been investigating. Then, in respect of the taxation of e-commerce, the main principles of taxation, organizations related with e-commerce issue in Turkey, innovations and changes made on e-commerce issue in context of new Turkish commercial law and the law on the regulation of e-commerce, international studies made on the taxation of e-commerce have been researched, and the practices executed on e-commerce in terms of income tax, corporate tax and some other taxes in Turkey, and problems and solution suggestions on the taxation of e-commerce issue have been analysed. Lastly, there have been made evaluations about the e-commerce and its taxation in Turkey.