Elektronik imzanın hukuki niteliği ve Vergi Hukukunda kullanılmasının değerlendirilmesi
The legal nature of electronic signature and evaluation of the use of it in Tax Law
- Tez No: 442893
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZGÜR BİYAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: Elektronik İmza, Teknoloji, Vergi Hukuku, E-maliye, Electronic signature, Technology, Tax law, E-Finance
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 163
Özet
Teknolojinin hızlı gelişimi ve değişimi beraberinde birçok uygulamanın ve düzenlemenin yeniden ele alınmasına sebep olmaktadır. Bunun en güzel örneklerinden birisi de e-imza konusudur. E-imza, internet ortamındaki uygulamaların yürütülmesinde ve güvenliğin tesis edilmesi açısından önemli bir fonksiyona sahiptir. Çalışmanın amacı, e-imzanın kavramsal analizinden sonra vergi hukukunda kullanımının değerlendirilmesidir. Türkiye'de e-fatura, e-beyanname, e-tebliğ, e-arşiv, e-defter ve e-haciz gibi e-maliye uygulamaları yürütülmektedir. Söz konusu uygulamalarda güvenliğin tesisi anlamında e-imzanın kullanıldığı görülmektedir. Bu anlamda kullanımı giderek yaygınlaşan e-imzanın vergi hukuku açısından hukuki durumu, kullanımında sağlanan fayda ve eksiklikler bu çalışmanın inceleme konusunu oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
The rapid change and development of technology causes lots of regulations and applications to be reconsidered along with . One of the best examples for this is the electronic signature issue. Electronic signature has an important function in terms of the security facilities for the execution of applications on the internet. The aim of this study was to evaluate the use of tax law after conceptual analysis of e-signature. In Turkey, e-finance applications are carried out such as e-declaration, e-paper, e-library, e-books, , e-invoicing, and e-foreclosures. It is observed that e-signature is used in these applications in the meaning the security of the facility. With its features E-signature provides confidence and security for its users. In this sense, increasingly widespread use of e-signatures in terms of tax law, legal status, and lack of benefits provided in the use of this work is the subject of investigation.