Nazan Bekiroğlu'nun 'Nar ağacı' adlı romanında işlevlerine ve yapılarına göre devrik yapılar
Inverted sentences from structural and functional point in the Nazan Bekiroğlu's novel 'Nar Ağacı'
  1. Tez No: 442929
  2. Yazar: NURHAN UZUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET AKÇATAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: cümle, devrik cümle, devrik yapı, işlev, söz dizimi, sentence, inverted sentence, inverted structure, function, syntax
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uşak Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 242
Özet
Bu çalışmada; bazı aydınlarımızın sorun olarak gördüğü, bazı aydınlarımızınsa Türkçenin doğal yapısında var olduğunu düşündüğü“devrik yapılar”konusu, Nazan Bekiroğlu'nun“Nar Ağacı”adlı romanında incelendi. Amaç, Türkçenin bir zenginliği olan devrik yapıları araştırmaktır. Her dilin kendine özgü bir söz dizimi vardır. Türkçenin klasik cümle yapısı, özne+ tümleç+ yüklem şeklindedir. Ancak özellikle konuşma dilinde zaman zaman bu yapıdan uzaklaşıldığı görülmektedir. Bu bir kuralsızlık mıdır, yoksa dilimizin zenginliği midir? Nazan Bekiroğlu'nun Nar Ağacı adlı kitabındaki devrik cümleleri inceleyen bu tezde, yapılarına ve işlevlerine göre devrik yapılar incelenmiş, sınıflandırılmış ve değerlendirilmiştir. Böylece yüklemden sonra kullanılan sözcük ya da sözcük gruplarının anlam üzerindeki etkisi ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the existence of inverted sentences -that are seen as a problem for some of our intellectuals while the others consider them as the natural structures of Turkish language“ in a novel by Nazan Bekiroğlu called ”Pomegranate Tree“ (Nar Ağacı). Each language has its own syntax.The classicalsentence structure in Turkish is (in the form of) subject+ object+ verb. However, especially in colloquial language this tends to change frequently. Now, is this irregularity or the richness of Turkish language? In this thesis the inverted sentences in Nazan Bekioğlu's ”Pomegranate Tree" (Nar Ağacı) novel were examined, classified and evaluated according to their structures and functions. Thus it was tried to explain that how the words or word groups used after verbs affected the manner of telling.