Spil Dağı Milli Parkı'nın turizm coğrafyası
Tourism geography of Spi̇l Mountain National Park
- Tez No: 442928
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÜZEYİR YASAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Turizm, Geography, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Milli Park, Turizm Coğrafyası, Spil Dağı, National Park, Tourism Geography, Spil Mount
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uşak Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 173
Özet
Turizm, dinlenmek ve tatil yapmak amacıyla yapılan faaliyetler olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu faaliyetleri gerçekleştirecek olan insandır. İnsanlar, turizm faaliyetlerini belli bir zaman ve mekân olgusu içinde gerçekleştirirler. Bu aşamada turizm, coğrafya bilimi içine girmektedir. Coğrafya, insan ve doğal ortam arasındaki ilişkiyi kendi ilkelerine göre inceleyen bir bilim dalı olarak turizm konusunu da içine almaktadır. Ege Bölgesi'nin Manisa ili, Şehzadeler ilçesinde yer alan Spil Dağı Milli Parkı; 1968 yılında, 6867 ha alan üzerinde milli park olarak ilan edilmiştir. Spil Dağı Milli Parkı, 1513 m. yüksekliği ve serinletici özelliği, kanyon vadileri, dolin gölleri, lapyalar ve mağaralar gibi, karstik arazi şekillerinin varlığı ile ülkemiz için önemli bir değere sahiptir. Bunun yanında Niobe Ağlayan Kaya, Kybele Rölyefi ve Tantalos Kalesi ile çeşitli arkeolojik, mitolojik kayıtların ve mağaraların bulunması, endemik türlerinin varlığı, güzel manzaraları ve dağ havasıyla rekreasyon imkanları yaratması ve kışları ılık geçen Ege Bölgesi'nde, karın görülebileceği birkaç merkezden biri olması açısından, yerli ve yabancı turistlerce hayli rağbet görmektedir. Milli park; ekoturizm, dağ turizmi, kültür turizmi, sağlık turizmi, botanik turizmi, kamp-karavan turizmi açısından gelecek vaat etmektedir. Henüz değeri yeteri kadar anlaşılamamış Spil Dağı Milli Parkı'nın var olan turizm potansiyeli değerlendirildiğinde ülkemiz için önemli bir turizm merkezi haline geleceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Tourism, confronts us as activities with the purpose of relaxing and vacation. These activities are fulfilled by people. People fulfill these activities within the scope of time and place. At this section, tourism is included in the interest of geography. Geography, as branch of science examines the relation between human and natural environment according to its own principles and also includes tourism. Manisa, the city of the Aegean Region, has Spil Mount National Park located in town of princes. That park was announced as a national park with 6867 hectare field in 1968. The national park of Spil mount has an important value which has the high and cool features its canyons, sinkhole (doline) lakes, clints (lapis) and caves. Besides, since there are Niobe Weeping Rock, Cybele Relief and Tantalas Castle which are archeological, mythological records and caves, endemic varieties, beautiful views and recreation atmosphere with mountain weather, Spil mount attracts domestic and foreigner tourists with the result of being warm in winter in the Aegean Region and being the one of a few centers where the snow can be seen. Spil Mount National Park has had a promising future in terms of ecotourism, mountain tourism, cultural tourism, health tourism, botany tourism, camp-caravan tourism. When evaluated the existing potential of Spil Mount National Park which couldn't be came out yet, it has been thought that it will become an important tourism center for our country.