Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanı Ekrem Hayri Üstündağ'ın hayatı ve siyasi faaliyetleri (1885-1956)
Minister of Health and Social Assistance Ekrem Hayri̇ Üstündağ's life and his political activities (1885-1956)
  1. Tez No: 442939
  2. Yazar: FATİH NAÇAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET KARAYAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Tarih, Political Science, History
  6. Anahtar Kelimeler: Ekrem Hayri Üstündağ, İzmir, Serbest Cumhuriyet Partisi, Demokrat Parti, Hürriyet Partisi, Sağlık Bakanlığı, Ekrem Hayri Üstündağ, İzmir, Free Republican Party, Democratic Party, Freedom Party, Ministry of Health
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uşak Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Ekrem Hayri ÜSTÜNDAĞ, Osmanlı son döneminde doğmuş, İmparatorluğun yıkılışını görmüş, Cumhuriyetin kuruluşuna şahitlik etmiş, çok partili hayata geçiş serüvenlerimizin bizzat içinde bulunmuş, iktidarı da muhalefeti de yaşamış, çok yönlü, aydın bir şahsiyettir. Bu tezde Ekrem Hayri Bey'in ailesi, eğitim hayatı, mesleki faaliyetleri, siyasi faaliyetleri, araştırmalar çerçevesinde ortaya konmuştur. Ekrem Hayri Bey iyi bir doktor, iki evlat acısı çekmiş bir aile babası, yardımsever bir yurttaş, Birinci Dünya Savaşına katılmış bir komutan, muhalefetten iktidara yürüyen sonra vicdanı hariç hiçbir zorlayıcı etken yokken tekrar muhalefete dönmüş bir insandır. Bu tez, yaşadığı dönemin hemen bütün tarihi kırılma noktalarında başrollerde bulunmuş bir adamın tanıklığıyla tarihe bakma amacı taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Ekrem Hayri ÜSTÜNDAĞ is a well rounded intellectual who born in the late period of the Ottoman Empire, who saw the fall of emperorship, who witnessed the creation of the Republic, who was an active participant on the journey to multi-party system, and who had experienced both of the political power and the opposition. Ekrem Hayri ÜSTÜNDAĞ is a good doctor, a father who lost his two sons, a benefactor citizen, a commander who attend to First World War, a person who goes from opposition to the power and then returns again to the opposition just because of his moral compass. This thesis's aim is to look at the history by the witnessing of a man who was always a leading actor during the breaking points in his time.