Seramik sanatı'nda bir tasarım öğesi olan çizgi'nin ele alınışı ve kişisel yorumlar
The discussion of line being a design element and personal interpretations in the ceramic art
  1. Tez No: 442940
  2. Yazar: HARUN GÜMÜŞHAN
  3. Danışmanlar: PROF. İSMAİL YARDIMCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Tasarım öğesi, Çizgi, Çamur Tornasında Şekillendirme, Elle şekillendirme, Pişirim teknikleri, Tasarım, Seramik, Desing Element, Line, Shaping on the Pottery Wheel, Shaping by Hand, Firing Techniques, Design, Ceramic
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uşak Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Seramik Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 168
Özet
“Seramik Sanatı'nda, Bir Tasarım Öğesi Olan Çizgi'nin Ele Alınışı ve Kişisel Yorumlar”konulu bu çalışmada, çizginin tasarımda ve dekorda görsel ve psikolojik anlamda etkileri değerlendirilmiştir. Çizgi uygulanış biçimleri açısından farklı disiplinlerden örneklerle incelenmiş ve incelemede seramik sanatında çizgi ve dekorun bütün anlam ve kullanım çeşitlerinin uygulanışı ile ilgili bilgiler sunulmuştur. Çizgi'nin genel ve özel tanımı çerçevesinde modern seramik sanatı anlayışında, estetik ve görsel anlamda tasarıma yönelik endüstriyel ve sanatsal seramik örneklerin uygulanmasına çalışılmıştır. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda, seramik sanatının geçmişten günümüze kadar gelen seramik dekor teknikleri, pişirim teknikleri, sırlama teknikleri, elle şekillendirme, çamur tornasında şekillendirme yöntemleri ile çizginin çeşitli anlatım dili ve teknikleri ile ilgili bilgi ve uygulamalar detaylı bir şekilde sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this work titled“The Examination of the Line as an Element of Design in Ceramic Art and Personal Interpretations”, the visual and psychological effects of the line on design and decor have been evaluated. The line has been examined in terms of application style, taking into consideration examples from different disciplines and information has been provided on all aspects of the meaning and usage types of the line and decor in ceramic art. The application of industrial and artistic ceramic samples with a focus on aesthetic and visual design, within the general and special definition of the ine in modern ceramic art has been tried. Based on the results obtained, information on and applications of the decor techniques of ceramic art that have been in use for ages, firing techniques, glazing techniques, shaping by hand, shaping on the pottery wheel and different expression languages and techniques of the line have been detailed.