Uluslararası ve ulusal hukuki düzenlemeler çerçevesinde mülteci ve sığınmacıların sorunları: Çankırı ili örneği
The problems of refugees and asylum seekers in the framework of i̇nternational and national legal regulations: The case of Çankırı province
  1. Tez No: 442952
  2. Yazar: ERKAN SAVAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. UMUT KEDİKLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Refugee, Asylum Seeker, Migration, Çankırı, Turkey
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karabük Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 172
Özet
İnsanlık tarihinden bu yana var olan göç ve iltica, günümüzde de önemli bir sorun olarak devam etmektedir. Göç ve iltica ile ortaya çıkan mültecilik ve sığınmacılık konuları özellikle I. ve II. Dünya Savaşları sonrası uluslararası bir boyut kazanmıştır. Konun Milletler Cemiyeti ve devamında Birleşmiş Milletler bünyesinde ele alınması ile bu alanda önemli uluslararası sözleşmeler ve örgütlenmeler ortaya çıkmıştır. Avrupa Konseyi, Avrupa Birliği ve bölgesel örgütlerin bu alandaki faaliyetlerinin yoğunlaşması ile devletlerin iç hukukunda da bir takım düzenlemeler gerçekleşmiştir. Günümüzde mültecilik ve sığınmacılık konusu insan hakları ekseninde kabul gören bir mesele haline gelmiştir. Türkiye özelinde mültecilik ve sığınmacılık sorunu her zaman var olmuştur. Özellikle Irak ve Suriye'de yaşanan iç savaşlar sonucu yoğun sığınmacı akını konunun önemini arttırmıştır. Yaşanan sorunların boyutu bir takım yasal ve kurumsal düzenlemeleri zorunlu kılmıştır. Yapılan düzenlemeler ile mülteci ve sığınmacıların yaşadıkları sorunlara çözüm bulunmaya çalışılmıştır. Bu çalışmada, göç, mültecilik ve sığınmacılık konuları kavramsal, hukuksal ve tarihsel boyutları ile anlatılmaya çalışılmıştır. Mülteci ve sığınmacılar ile ilgili uluslararası hukuktaki gelişmeler ve bu konuda faaliyet gösteren uluslararası kuruluşlardan bahsedilmiştir. Ayrıca Türkiye'nin mülteci hukukundaki gelişimi ve bu alandaki kurumsal yapısı anlatılmıştır. Son olarak Çankırı ilinde ikamet eden mülteci ve sığınmacıların yaşadıkları sorunlar tespit edilmeye çalışılmış ve yapılan tespitler doğrultusunda sorunların çözümüne yönelik bir takım önerilere yer verilmiştir. Anahtar Sözcükler : Mülteci, Sığınmacı, İltica, Çankırı, Türkiye
Özet (Çeviri)
Asylum and migration issue that has existed throughout human history remains hot topic of debate in the political and academic circles today. A huge increase in asylum seeking and immigration particularly after World War I and II attracted greater attention of international community. In response to the issue, some international organizations and conventions emerged under the League of Nations and the United Nations. Several regulations were also made in national laws of the states through the attempts of the Council of Europe, European Union and some other regional organizations. Asylum and migration, today, has become a subject directly linked to the notion of human rights. Asylum and migration issue has always been a major focal point in Turkey due to its geographical location at the crossroads between Europe and the Middle Eastern countries. The huge influx of refugees into Turkey after the current instability in Iraq and Syria has put the issue on the agenda of international organizations. Turkey's efforts to establish a legal and institutional framework for asylum and migration have enabled it to address the problems faced by asylum seekers and refugees. In this study, asylum and migration issue is to be examined in conceptual, historical and legal terms. In this regard, recent developments in international law and international organizations relating to asylum and migration issue will be dealt with in theoretical details. Furthermore, Turkey's improvement in its legal system and institutionalisation in the field of asylum and migration will be analyzed through the case of Çankırı province. The study focuses on the problems faced by refugees and asylum seekers who reside in Çankırı and offers some policy recommendations in line with empirical findings.