Emniyet personelinin iş tatmininin örgütsel bağlılığa etkisi: Karabük ili örneği
Effect of job satisfaction organizational commitment of police personnel: Karabük example
- Tez No: 442953
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. MEHMET MURAT TUNÇBİLEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İş Tatmini, Örgütsel Bağlılık, Emniyet Teşkilatı, Karabük Emniyet Müdürlüğü, Job Satisfaction, Organizational Commitment, The National Police, Karabük Police Department
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Çalışmamızın amacı Emniyet Teşkilatı Personelinin iş tatminin örgütsel bağlılığına etkisini araştırmaktaır. 1- Emniyet personelinin iş tatminleriyle örgütsel bağlılıkları arasında anlamlı bir ilişki var mıdır.? 2- Emniyet personelinin örgütsel iş tatmini boyutlarının hangisi örgütsel bağlılığı etkilemektedir? 3- Eğer örgütsel iş tatmini örgütsel bağlılığı etkiliyorsa, bu etkileme pozitif mi yoksa negatif bir etkiye sahiptir? Veri toplama araçları ile elde edilen veriler SPSS 22.00 paket programı ile analiz edilmiştir. Yapılan regresyon analizi sonuçlarına göre Emniyet Personelinin iş tatmini ile örgütsel bağlılığı arasında pozitif bir ilişki bulunmaktadır ve iş tatminini etkileyen örgütsel boyutlardan çalışma koşulları, örgüt yapısı ve terfi imkanları ve iş özellikleri boyutları örgütsel bağlılığı etkilediği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of our study is to investigate to impact on organizational commitment to Turkish National Police Personnel's job satisfaction. In this context, is intended to answers to the following questions: 1- Is there is any significant relation between Turkish National Police's job satisfaction and organizational commitment? 2- Which dimensions of job satisfaction affects organizational commitment? 3- If job satisfaction affects organizational commitment, will this effect has positive or negative influence? Obtained data were analysed with the SPSS 22 package program. According to this analyse results, there is significant relation between Turkish National Police's job satisfaction and organizational commitment. Job satisfaction dimensions affect organizational commitment and Job satisfaction influences positevely to organizatinoal commitment.