İlhan Mimaroğlu'nun hayatı ve yaratıcılığı
İlhan Mimaroglu's life and musical creativity
- Tez No: 443028
- Danışmanlar: DOÇ. AFAK JAFAROVA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyografi, Müzik, Biography, Music
- Anahtar Kelimeler: Müzik, Bestecilik, Biyografi, Music, Composition, Biography
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
Bu çalışma, Türk besteci İlhan Mimaroğlu'nun (1926 - 2012) hayatı temel alınarak, müzikal kimliğinin ve yaratıcılığının zaman içindeki değişimi ile betimlenmesini amaçlamaktadır. Araştırmada literatür taraması ve betimsel analiz yöntemi kullanılmıştır. Bestecinin eserlerinin bir kısmının, bestecilik usul ve esasları açısından incelenmesi ile ulaşılan veriler, literatür taraması ile edinilen bulgulara katkı sağlaması açısından değerlendirilmiştir. Giriş bölümü, dünyada ve Türkiye'de müzik sanatına genel bir bakış açısı altında problem durumunu açıklamaktadır. İlhan Mimaroğlu'nun hayatı, müzikal yaratıcılığında gerçekleşen önemli değişimler sebebiyle 3 ana bölüme ayrılmıştır. Birinci bölüm, bestecinin doğumundan Amerika Birleşik Devletleri'ne ilk seyahatine kadar olan, 1926 ile 1956 yılları arasını açıklamaktadır. İkinci bölüm, bestecinin profesyonel müzik eğitimi aldığı ve gelişim arayışında olduğu 1956 ile 1970 yılları arasını kapsar. Üçüncü bölüm ise 1970 ile 2012 yılları arasını kapsayan, bestecinin birkimlerini nitelikli eserler üretmek üzere kullandığı dönemdir. Araştırma sonucunda; İlhan Mimaroğlu'nun müzikal üretiminin evrensel anlayışta olan, mimari anlamda yeniliklerle dolu ve titizlikle işlenmiş eserlerden oluştuğu, ayrıca elektronik müzik akımının filizleniminde ve gelişiminde dünya çapında öncü konumda bulunduğu, çok yönlü bir üretkenliğe ve araştırmacı bir kişiliğe sahip olduğu ve bu birikim ve üretimi ile dünya müzik kültürüne katkıda bulunmuş bir sanatçı olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This work aims to illustrate the changing and shaping of Turkish composer Ilhan Mimaroglu's (1926 - 2012) musical life and creativity based on his own life. In this search, literature review and descriptive analysis method was used. In terms of contributing to results of the literature search, some of composer's musical works were analysed on the basis of the methods and principles of composition. The prolougue explains the problem situation under a common perspective of the world and Turkish music. Next chapters of this thesis were divided by the significant points of the composer's musical life story. First chapter explains the period between 1926 and 1956 that starts with his birth and finishes his first travel to United States of America. Second chapter covers the period between 1956 and 1970 and explains composer's musical education activities and his search of improvement. Third chapter covers the period between 1970 and 2012 and in this period, the composer used his accumulated knowledge to create qualified works. Ilhan Mimaroglu's musical production consists of works which have universal perspective, packed with architectural innovations and was meticulously created. Also he had a pioneer position on the birth and evolution of the twentieth century's electronic music trend. Ilhan Mimaroglu had a versatile creativity, searcher idenity. Thanks to his this savings and productions, he made a serious contribution to the world music culture.