Bursa'da müzik alanında faaliyet gösteren derneklerin genel durumlarının ve faaliyetlerinin incelenmesi
Examining the overall condition and the activities of the associations operating in the field of music in Bursa
- Tez No: 443029
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FARUK YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Bursa, Müzik, Dernekler, Bursa, Music, Associations
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu araştırma, müzik kültürünün nesilden nesile aktarılması ve yaşatılması hususunda belirli faaliyetleri bulunan derneklerin genel durumlarını ve faaliyetlerini tespit etmek amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın kuramsal kısmı literatür taraması sonucu oluşturulmuştur. Çalışmada, toplumumuza önemli hizmetleri bulunan derneklerin faaliyetleri, amaçları, eksiklikleri, sorun ve beklentileri yapılan anket ve görüşme sonucunda tespit edilmeye çalışılmıştır. Araştırma için Bursa il merkezindeki otuz altı dernek başkanına 5 sorudan oluşan bir anket uygulanmıştır. Verilerin analizi aşamasında dernek yöneticilerinin anket sorularına vermiş olduğu cevaplar, oranlama ile sayısal verilere dönüştürülmüş, bu yolla elde edilen veriler frekans ve yüzde dağılımı hesaplamaları yapılarak yorumlanmıştır. Çalışmada ayrıca dernek yöneticileri ile 11 sorudan oluşan bir planlanmış görüşme yapılmıştır. Bu görüşmede Bursa'daki derneklerle ilgili genel bilgilere ulaşılması ve derneklerin Bursa'nın sosyal ve kültürel yaşamına etkilerinin olup olmadığı konusunda bilgi toplanması amaçlanmıştır. Bu sorularda ayrıca derneklerin yaptığı müziksel faaliyetler de tespit edilmeye çalışılmıştır. Yapılmış olan görüşmeden elde edilen veriler betimsel analiz yöntemiyle analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda elde edilen verilerden Bursa'da farklı türlerde pek çok derneğin faaliyet gösterdiği, bu derneklerin yıl içerisinde özellikle müzik alanında konser vb. pek çok faaliyette bulundukları, dolayısıyla söz konusu derneklerin Bursa'nın sanat ve kültür yaşamına önemli derecede katkı sağladığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research was conducted to identify the general situation and the activities of the associations which has been engaged in passing down and keeping alive of the music culture. Its theoric part was constituted after literature scanning. In the study, identifying the activities, goals, drawbacks, problems and expextations of the associations which serve the society significantly was aimed through surveys and interviews. A questionnaire of 5 questions was conducted, and the questions were directed to presidents of thirty six associations in Bursa. In the study, also, a planned interview with the administrators of the associations was held. What was aimed with these interviews is to gain general information about the associations and to acquire some data about whether they have any influence and effects on socio-cultural life of Bursa. What is more, the musical activities which the associations performed were intended to be detected through these questions. While analysing the data, the answers given to the questions by the administrators of the associations were transformed into digital data through proportioning, and the data obtained this way was interpreted by making frequency and percentage distribution. The data obtained through interviews were analyzed with descriptive analysis. It was identified from the data obtained through the research that there are many active associations of different kinds in Bursa, and these associations organize many events like concerts in music field during the year. Thus, they were ascertained to contribute to culture and art life of Bursa considerably.