1920-1989 yılları arasında Türkiye Büyük Millet Meclisi'ndeki Karamanlı milletvekilleri ve siyasi faaliyetleri
Deputies of Karaman in the Grand National Assembly of Turkey and their political activities between the years of 1920-1989
  1. Tez No: 443035
  2. Yazar: AYTUNÇ ÜLKER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALAATTİN UCA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Tarih, Political Science, History
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye Büyük Millet Meclisi, Seçimler, Demokrasi, Karaman, Karamanlı Milletvekilleri, Grand National Assembly of Turkey, Elections, Democracy, Karaman, Deputies of Karaman
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 336
Özet
Mondros Mütarekesi sonrasında işgaller karşısında padişah ve İstanbul Hükümetinin sessiz kalması üzerine Mustafa Kemal Pasa liderliğinde başlatılan Milli Mücadeleye Türk milleti katılmıştır. Mustafa Kemal Pasa, Anadolu'ya geçtikten sonra kurtuluşun milletin azim ve kararı ile mümkün olabileceğini belirterek bu yönde çalışmalara başlamıştır. 16 Mart 1920 tarihinde İstanbul'un resmen işgali ile Osmanlı Mebusan Meclisi çalışamaz hale gelmiş ve 11 Nisan 1920 tarihinden itibaren tamamen kapanmıştır. Bunun üzerine Mustafa Kemal Paşa'nın çalışmaları ile millet egemenliğine dayalı yeni bir meclis 23 Nisan 1920 tarihinde Ankara'da açılmıştır. Bu meclis bir taraftan Mondros Mütarekesi sonrası İtilaf Devletleri tarafından yapılan işgallere karsı mücadele yürütürken, diğer taraftan yeni kurulacak olan Türkiye Cumhuriyeti'nin temellerini atma hususunda önemli çalışmalarda bulunmuştur. Bu mecliste Karamanlı milletvekilleri de yer almıştır. Bu çalışmada I. Türkiye Büyük Millet Meclisi ile XVIII. Türkiye Büyük Millet Meclisi dâhil olmak üzere meclislerde görev yapan Karamanlı milletvekilleri ele alınmıştır. Karamanlı olup mecliste yer alan milletvekilleri Arif Baysal, Hulusi Göksu, Hüseyin Sıtkı Gür, Remzi Birant, Abdi Çilingir, İbrahim Hulusi Öktem, Sami Soylu, İrfan Baran, Mehmet Faruk Sükan, Hüseyin Cahit Yılmaz, Sadi Koçaş, Reşat Aksoy, Recep Özel, Lütfi Doğan, Ali Pınarbaşı ve Işın Çelebi'dir. Adı geçen milletvekillerinden bazıları bakanlık da yapmıştır.
Özet (Çeviri)
Turkish people attended the National War of Independence initiated by Mustafa Kemal Pasha as a consequence of unresponsive attitudes of the Sultan and government of İstanbul against the Armistice of Mudros. Mustafa Kemal Pasha started his activities for independence emphasizing that the independence is only possible with the will and the decision of the people. With the invasion of İstanbul in 16 March 1920, the Ottoman Parliament turned out to be nonfunctional, which resulted with its closure in 11 April 1920. Therefore, a new parliament based on the sovereignty of people was opened in Ankara thanks to the activities of Mustafa Kemal Pasha in 23 April 1920. This parliament, while struggling against the invasions of Entente Powers, pursued essential works to lay the foundations of the Republic of Turkey. All in all, in this parliament, deputies from Karaman took a part as well. In this thesis, deputies from Karaman who took a part in the assemblies between the I. Grand National Assembly of Turkey and XVIII. Grand National Assembly of Turkey were studied. In this period deputies from Karaman were Arif Baysal, Hulusi Göksu, Hüseyin Sıtkı Gür, Remzi Birant, Abdi Çilingir, İbrahim Hulusi Öktem, Sami Soylu, İrfan Baran, Mehmet Faruk Sükan, Hüseyin Cahit Yılmaz, Sadi Koçaş, Reşat Aksoy, Recep Özel, Lütfi Doğan, Ali Pınarbaşı and Işın Çelebi. Some of them were attendant in ministries.