Çetin Altan'ın roman ve oyunlarında aydın ve küçük burjuvazinin sorunları
Problems of intellectual and small middle class on Çetin Altan's novels and plays
- Tez No: 443034
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FATİH ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Çetin Altan, roman, tiyatro oyunu, toplumsal değişme, aydın, küçük burjuvazi, Çetin Altan, novel, theatre play, social change, intellectual, small middle class
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 247
Özet
Oldukça üretken bir yazar olan Çetin Altan özellikle kendisine özgü köşe yazıları ve üslûbu ile gazetecilikte müstesna bir yer edinmiştir. Geçmişte kısa bir süre milletvekilliği de yapan Altan, sosyalist ve muhalif fikirlerini her yerde ve her koşulda cesurca savunmuş, siyasi otoritenin hazmedemediği bu görüşleri onun hapislerde yatmasına, üzerinde bir linç kampanyasının yürütülmesine neden olmuştur. Romanlarında siyasi suçlunun geçmişini, acılarını ve tükenişini ele almıştır. Bu kahraman aslında yazarın kendisidir. Tiyatro oyunları ise toplumsal hayatımıza ayna tutan gerçekçi eserlerdir. Yıllar süren sosyo-politik değişim ve sorunların bireylere ve aileye olan etkisini eleştirel bir tutumla yansıtır. Bu bağlamda romanlar Türkiye'de muhalif bir aydın olmanın ne denli zor bir iş olduğunu ortaya koyarken, oyunlar Osmanlı'nın son zamanlarında başlayan ve 1990'lara kadar uzanan sarsıntılı değişimlerin kentlerde yaşayan küçük burjuva aileleri nasıl bir yapıya büründürdüğünü, elitlerin başına ise ne gibi sorunlar açtığını gösterir.
Özet (Çeviri)
Çetin Altan, a very productive author, has won a seat especially with his original columns and style in journalism. Also having worked as a member of parliament, Altan defended bravely his socialist and dissident ideas everywhere and in any circumstances, and these views of his which were not accepted by the politic authorities caused him to being put in prison and a social pressure on him. He tells the past grief and exhaustion of a political criminal. This hero is just the author himself. And his theatre plays are realistic works which mirrors to our social life. He reflects the effect of social political changes and problems which lasts for years and, an individuals and families critically. In this context, while the novels show how hard work it is to be a dissident intellectual in Turkey, plays show how shaky changes affect small middle class families and the troubles they cause for elites.