AK Parti dönemi: Türk dış politikasında stratejik dönüşüm
Turkish foreign policy during the AK Party era strategic tranformation
  1. Tez No: 443081
  2. Yazar: BARIŞ DEMİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜDAYİ SAYIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: AK Parti Dönemi, Türk Dış Politikası, Stratejik Dönüşüm, Kamu Diplomasisi, The Era of AK Party, Turkish Foreign Policy, Strategic Transformation, Public Diplomacy
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeni Yüzyıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde Türk dış politikasının temel dinamikleri çerçevesinde Türk dış politikasının temelleri, Türk dış politikasında karar alma mekanizmaları, Atatürk dönemi Türk dış politikası, II. Dünya Savaşı dönemi Türk dış politikası, Adnan Menderes dönemi Türk dış politikası, Turgut Özal dönemi Türk dış politikası ve Türk dış politikasında Davutoğlu faktörü incelenmiştir. İkinci bölümde 2003-2014 yılları arasında AK Parti dönemi Türk dış politikası incelenmiş, üçüncü bölümde ise AK Parti döneminde dış politikada stratejik dönüşümü sağlayan kamu diplomasisi ve yumuşak güç aktörleri ele alınmıştır. Bu kapsamda Dışişleri Bakanlığı'nın yeniden yapılandırılması, yeni kurulan Başbakanlık Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü, Yunus Emre Enstitüsü, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, revize edilen ve daha aktif bir hale getirilen Başbakanlık Türkiye İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı, Türkiye Radyo Televizyon Kurumu, Türk Hava Yolları gibi kurumlar analiz edilmiştir. AK Parti döneminde eski ve yeni kurumların bilinçli ve aktif kullanılması sayesinde stratejik bir dönüşüm meydana gelmekte ve küreselleşen dünyada dış politika etkinleştirilmeye çalışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study consists of three parts. In the first part, within the frame of the basic dynamics of the Turkish foreign policy, fundamentals of the Turkish foreign policy, Turkish foreign policy decisions-making mechanisms, Turkish foreign policy during Ataturk Era, Turkish foreign policy during World War II, Turkish foreign policy during Adnan Menderes Era, Turgut Ozal Era and the Davutoglu factor in the Turkish foreign policy were analyzed. In the second part; Turkish foreign policy between 2003 and 2014, during the AK Party Era was analyzed and in the third part, the actors of public diplomacy and soft power ensuring strategic transformation during the AK Party Era were approached. In this context; the restructure of the Ministry of Foreign Affairs and institutions such as the newly established Prime Ministry Office of Public Diplomacy, The Yunus Emre Institute, The Presidency for Turks Abroad and Related Communities, a revised and more activated Prime Ministry Turkish Cooperation and Coordination Agency, Turkish Radio and Television Corporation and Turkish Airlines were analyzed. During the AK Party Era, a strategic transformation has been occurring through the conscious and active use of old and new institutions and the activation of foreign policy is attempted in the globalizing world.