Uluslararası enerji politikalarının Türkiye'nin dış politikasına etkileri
Effects of Turkey's foreign policy of international energy policys
- Tez No: 443082
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YILMAZ TEZCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Uluslararası İlişkiler, Energy, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Enerji, Enerji Politikaları, Dış Politika, Energy, Energy Policy, Foreign Policy
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeni Yüzyıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
Çağımızda ülkeler vatandaşlarının refahı, mutluluğu, ekonomisi ve sürdürülebilir kalkınmaları sağlamak için enerjiye ihtiyaç duymaktadırlar. Kendi sınırlarında var olan enerjinin ihtiyaçlarını karşılamayan ülkeler başka ülkeler ile enerji konusunda etkileşim girmek zorunda kalmaktadır. Bu etkileşim iki ülke arasında ilişkileri arttırmakta ve birbirine uygun politika geliştirmelerini de tetiklemektedir. Bu durum rekabete, enerji kaynaklarına sahip olmaya veya enerji nakil hatlarına sahip olmaya neden olmaktadır. Böylece dünya siyasetinin üzerinde enerjinin şekillendirici bir etkisi olur. Bu tez çalışmasında, Dünya ve Türkiye'nin enerji görünümü, global düzeyde enerji konusunda etkin olan ülkelerin izlediği enerji politikaları incelenmiştir. Türkiye'nin enerji konusundaki politikaları, stratejileri incelenmiş ve uluslararası enerji politikalarının Türkiye'nin dış politikasına etkileri araştırılmıştır. Araştırmada rakamlarlarla, haritalarla ve tablolarla detaylı olarak Türkiye'nin ve Dünya'nın enerji görünümü anlatılmıştır. Bu görünümün ülkelerin ve özelde Türkiye'nin dış politikalarına etkileri irdelenmiş ve alanda yapınla çalışmaların desteğiyle alana katkı sunulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ensure sustainable development of economy and energy are. Countries that meet the needs of the energy that exists in their own borders are forced into interaction with other countries in terms of energy. This interaction increases the relations between the two countries to each other and trigger the appropriate policy development. In this case, competition, being an energy source or energy is caused to have lines. Thus shaper of world politics would have an effect on energy. In this study, the World and Turkey's energy outlook, energy policies pursued by countries that are active in energy on a global level were investigated. on Turkey's energy policies, strategies have been analyzed and the effects of international energy policy of Turkey's foreign policy has been investigated. The numbers in the study, with detailed maps and tables with Turkey and the world's energy outlook is described. The effects have been analyzed in particular countries and Turkey's foreign policy has attempted to present these views and contributions to the field of study with the support structure in the area.