Siyasal reklamcılıkta medya kullanımının rolü ve önemi: 1 Kasım 2015 Genel Seçimleri AKP örneği
The role and importance of political advertising in media: AKP and 1 November 2015 General Elections
  1. Tez No: 443083
  2. Yazar: YILMAZ TÜRKER SANDIKCI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET NİZAR ASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Reklamcılık, Siyasal Bilimler, İletişim Bilimleri, Advertising, Political Science, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Siyasal İletişim, Siyasal Reklamlar, Siyasal İletişim Politikaları, AKP, Propaganda, Political Communication, Political Advertising, Political Communication Policies, AKP, Propaganda
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeni Yüzyıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Demokratik katılımcı toplumlarda iktidara talip olan siyasal parti ya da adayların seçmenin hür iradesi ile iktidar olması, siyasal iletişim sürecinin de profesyonelleşmesini sağlamıştır. Bu profesyonelleşme durumu siyasal iletişim politikalarından biri olan siyasal reklamcılık uygulamaları açısından da geçerlidir. Siyasal reklamlar, seçim dönemlerinde seçmen kitleleri etkisi altına almak amacıyla gerçekleştirilen profesyonel ekiplerin hazırladığı siyasal iletişim politikalarından biridir. Günümüzde özellikle seçim dönemlerinde siyasal parti ya da adayların gerçekleştirmiş oldukları siyasal reklamlar önemli bir siyasal iletişim uygulaması olarak görülmektedir. Siyasal parti ya da adayların seçmen kitlelerde istenilen yönde tutum ve davranış değişikliği sağlaması amacıyla iletişim teknolojilerinde de yararlanılarak özellikle seçim dönemlerinde yoğunlaşan siyasal reklam uygulamaları çalışmamızın ana unsurunu oluşturmaktadır. Bu bağlamda Türkiye'de de önemli bir siyasal iletişim uygulaması olarak görülen siyasal reklamların iletişim teknolojilerinin gelişmesi sayesinde uğradığı farklılıkları da gözeterek 1 Kasım 2015 Genel Seçimlerinde AK Parti'nin propaganda aracı olarak geleneksel ve yeni medyadaki reklamlarının profilinin çıkarılarak hem nitel hem de nicel açıdan incelenmesi hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
In democratic participant societies becoming a power of pretender political party or a candidate with free will of a voter has provided professionalisation to political communication period. This professionalisation state is also applied to one of the policies of political communication that is political advertising. Political advertising is one the political communication policies which is realized by professional teams to penetrate voters during elections. Nowadays political advertising realized by political party or a candidate especially in the period of election is considered as important political communicative application. The political advertising applications, with the purpose of providing behavioral change and attitude in any ways of voters by political party or candidate, also used in communication technologies especially during electionsare main elements of this study. In this context the study is aimed to hold both qualitative and quantitative analysis with the profile of traditional and new media propaganda advertisements of AKP during the local elections on 1st November 2015 by observing the differences of political advertising along with development of communicative technologies in Turkey.