El Kaide terör örgütü ve küresel uzantıları
Al-Qaeda terrorist organization and the global extensions
  1. Tez No: 443084
  2. Yazar: BAYRAM YILDIZGİL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YILMAZ TEZCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: El Kaide, Usame Bin Ladin, Terör, Selefilik-Vahabilik, Cihat, Al Qaeda, Osama Bin Laden, Terrorism, Salafi-Wahhabi, Jihad
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeni Yüzyıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 170
Özet
Birinci bölümde; Birçok uzman tarafından farklı şekillerde tanımlanan Terör, Terörizm ve Küresel Terörizm konuları bu bölümde detaylı bir biçimde ele alınarak incelelenmiştir. İkinci bölümde; El Kaide Terör örgütü mensuplarının sıklıkla kullandıkları birçok kavram ele alınmış ve gerçek anlamlarından farklı bir şekilde kullanılarak istismar ettikleri anlatılmıştır. Özellikle İslam dini konusundaki yanlış algılar incelenmiştir. Üçünü bölümde; El Kaide'nin ideolojisi, düşünce yapısı, selefilik-vahabilik konuları anlatılmıştır. Ayrıca El Kaide ideolojisinin fikri alt yapısını oluşturan kişilerin hayatları ve düşünce yapıları incelenmiştir. Dördüncü bölümde; El Kaide Terör örgütünün kuruluşu, yapılanması, eylemleri ve eylemlerinin etkileri ele alınmış, Usame Bin Ladin'in hayatı, ideolojisinin nasıl oluştuğu ve hangi şartlarda Afgan cihadına katılarak El Kaide'yi kurduğu konuları incelenmiştir. Beşinci bölümde; El Kaide Terör örgütüne dünyanın farklı ülkelerinde biat eden selefi-vahabi ideolojideki terör örgütleri ve bu örgütlerin yapıları incelenmiştir. 11 Eylül 2001'de ABD'de gerçekleşen saldırılarla adını dünya gündemine taşıyan El Kaide, 15-20 Kasım 2003 İstanbul eylemleriyle Türkiye'de de varlığını göstermiş ve terörle mücadele alanında yeni arayışları gündeme getirmiştir. Terörle mücadelenin salt güvenlik tedbirleriyle mümkün olmayacağı anlaşılmış, daha etkin çözüm arayışları teröre sebebiyet veren faktörler üzerinde durulması gerektiği anlaşılmıştır. Bu çalışmada 'Din' kavramının El Kaide Terör Örgütünce istismar edildiği incelemeler sonucunda anlaşılmıştır. Sonuç olarak 'Cihat' kavramı özelinde dini argümanların terör örgütlerince asıl anlam ve amacından uzaklaştırılarak terör faaliyetlerine dayanak yapmak suretiyle istismar edildiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In the first part; Terror, Terrorism and Global Terrorism is defined in different ways by many experts in detail is analyzed. In the second part; many concepts used by members of Al-Qaeda terrorist organization is discussed and explained that they abuse the meanings of those consepts by using different way of their real meaning. Especially wrong perceptions about Islam were examined. In the third part; Al-Qaeda's ideology, frame of mind, Salafi-Wahhabi issues are explained. In addition, lives and frame of minds of persons who created the infrastructure of Al Qaeda ideology was analyzed. In the fourth part; the establishment, structure, actions and effects of actions of Al Qaeda terrorist organization is analyzed, also Osama bin Laden's life, formation of his ideology and under which conditions he joined Afghans jihad and established al-Qaeda were examined. In the fifth part; terrorist organizations loyal to Al Qaeda terrorist organization in different countries which has Salafi-Wahhabi ideology and structure of these organizations were analyzed. Al-Qaeda's name came up with attacks in United States on 11th September 2001, it showed its presence in Turkey with 15-20 November 2003 attacks in Istanbul and has brought new quest in fighting against terrorism. It is understood that fighting against terrorism can not possible only with security measures, but also focusing on for more effective solutions and the factors causing terrorism is needed. In this study, it is understood that 'Religion' concept is abused by al-Qaeda terrorist Organization as a result of analyses. As a conclusion it is understood that, concept of 'Jihad' and other religious arguments are abused by terrorist organizations to support their terrorist activities by using away from their actual meanings.