Örgütsel stresin iş motivasyonu üzerine etkisi (Banka çalışanları üzerinde bir araştırma)
Job stress effect of organizational motivation
  1. Tez No: 443100
  2. Yazar: NECDET AY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NÜKET SARACEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Organizational stress, Job motivation, Job satisfaction
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Doğuş Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 164
Özet
Çalışanların işlerinde yüksek performans gösterebilmeleri için iş yerinde huzurlu, yaptığı işte yetkin, görev ve sorumlulukları belirgin ve motive edici bir ortama ihtiyaçları bulunur. Diğer bir deyişle, çalışan performansının düşmesine en önemli etki eden unsur iş motivasyonudur. İş motivasyonu çeşitli nedenlerden dolayı düşebilir, en önemli etkenlerden biri iş yerindeki stres düzeyidir. Bu çalışmada, örgütsel stres ve iş motivasyonu arasındaki ilişki bir banka çalışanları üzerinde uygulanan anketle ortaya konulmaya çalışılmıştır. Toplam 252 çalışana veri toplama aracında bulunan ölçekler uygulanmıştır. Toplanan veriler SPSS programında analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda; çalışanın evli olması, çocuk sahibi olması, iş yerinde isteyerek çalışıp çalışmaması gibi unsurların onların iş motivasyonunu ve stres düzeylerini anlamlı derecede etkilediği saptanmıştır. Aynı zamanda stres düzeyi ile motivasyon düzeyi arasındaki ilişki de incelenmiştir. Çalışanların stres düzeyi ile dışsal motivasyon arasında anlamlı derece ters ilişki bulunmakla beraber, diğer hipotezleri destekleyici bulgular elde edilememiştir. Anahtar Kelime: Örgütsel stres, İş motivasyonu, İş memnuniyeti.
Özet (Çeviri)
Numerous studies have shown that employees require peaceful, competent at what he does, clear duties and responsibilities and motivating environment to show high performance in work. Work motivation is the most important factor affecting performance degradation. Working motivation may fall due to several reasons, one of the most important factor is stress level in workplace. Relationship between organizational stress and work motivation has been reviewed on this study. Scales on data collection has been applied to 252 employees in total. Collected data were analyzed with SPSS program. According to results on this research it has been determined that reasons such as having kids, working in the workplace by their own will or not is affecting their working motivation and stress levels significantly. At the same time relationship between stress level and motivation level has been investigated. There cannot be found significant level of adverse effects between stress level and exterior motivation nor evidence that are supporting other hypotheses due to hitches between colleagues.