Çalışanların yetenek yönetimi algısının iş motivasyonuna etkisi
- Tez No: 443101
- Danışmanlar: PROF. DR. NÜKET SARACEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yetenek, yetenek yönetimi, insan kaynakları stratejileri, iş motivasyonu, Talent, talent management, human resources strategies, motivation
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Doğuş Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
Kurum stratejilerinin geliştirilmesi, insan kaynakları rolündeki en önemli değişimdir. İşletmelerde rekabet avantajı sağlanabilmesi için stratejik yaklaşım oldukça önemlidir. İş stratejilerinin geliştirilmesiyle birlikte, insan kaynakları odak noktası durumuna gelmiştir. İnsan kaynakları yönetiminin örgüt içerisinde giderek etkinleşmesi, insan unsurunu öne çıkarmıştır. Yetenek yönetimi, çalışanları sürekli olarak değerlendirerek geri bildirim sağlamaktadır. Dolayısıyla hangi stratejik yeteneklerin kazanılması gerektiği konusunun da belirlenmesi gerekmektedir. Bu bağlamda işletmeler, yetenek temelli stratejik insan kaynakları yönetimi yöntemleri geliştirmelidirler. İşletmelerin başarısı sahip oldukları kaliteli insan kaynağı ve bu kaynaklardan faydalanabilme derecesi ile ilişkilendirilmektedir. Çalışan motivasyonunun ve veriminin artırılması için insan kaynaklarının gereksinimlerine cevap verecek nitelikte stratejilerin edinilmesi, hızla değişen ve gelişen şartlar karşısında işletmelerin personel yönetiminden yetenek yönetimine doğru dönüşümü oldukça önemlidir. Bu araştırmanın amacı da, yetenek yönetimi uygulamalarının çalışanların motivasyonlarına etkisini belirlemektir. Bu nedenle yetenek yönetiminin boyutları incelenmiş ve bir bilgi teknolojileri işletmesinde ankete dayalı araştırma gerçekleştirilmiştir. Bilişim sektöründe görev alan 190 çalışana yetenek yönetimi ve iş motivasyonu ile ilgili sorular yöneltilerek yetenek yönetimi boyutlarının çalışan motivasyonuna etkisi tespit edilmeye çalışılmıştır. Araştırmada yetenek yönetimini ölçmek üzere kullanılan ölçeğin boyutları; kuruma güven, öz yeterlilik algısı, kurum desteği ve operasyonel uyum, iş tatmini ve yetkinliktir. Araştırma sonucunda yetenek yönetimi boyutlarının iş motivasyonu ile pozitif yönde ilişkisi olduğu saptanmıştır. Sonuç olarak, işletmelerde yetenek yönetimi uygulanmasının çalışan motivasyonu üzerinde etkisinin önemli olduğu yorumuna ulaşılabilir.
Özet (Çeviri)
Development of business strategies the most important change in the role of business in human resources. The strategic approach to achieve competitive advantage in business is very important. Human resources has become the focal point with the development of business strategies. Human resources management increase within the organization increasingly has highlighted human factor. Which strategic capabilities be acquired should determined. Talent management continuously evaluates and provides feedback to employees. In this context, companies develop skill-based strategic human resources methods. The success of businesses that are associated with the degree of using resources and qualified human resources. Obtaining strategies which respond to the requirements of human resources for increase of employee motivation and efficiency and the transformation from personnel management to talent management is very important on rapidly changing and evolving conditions. The aim of this is to determine the effect of the talent management practices on the employee motivation. For this reason, the dimensions of talent management have been specified. A research basing upon a survey has been conducted in Information Technology Company. 190 employees working in IT sector have been addressed questions as to the talent management and the effect on their motivations have been tried to be established. The dimensions of the scale used for measuring the talent management in the research were trust to the institution, the perception of self-efficacy, institutional support, job satisfaction and competence. It has been determined in the research results that talent management has positive relationship with employee motivation. Consequently, it can be said that talent management practices in enterprises have considerable effect upon employee motivation.