Sinemada müziğin kullanımı
Music use in cinema
- Tez No: 443111
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA BÜLBÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Sahne ve Görüntü Sanatları, Music, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Sinema, müzik ve film müziği, Cinema, music, film soundtrack, film score
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Doğuş Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Plastik Sanatlar Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Tezde“Sinemada Müziğin Kullanılması”araştırma konusu olarak seçilmiştir. Araştırma çalışmaları yapılırken film müziği sinema ekseni etrafında değerlendirilmiştir. Ayrıca bir filmde müzik kullanılırken dikkat edilecek hususlar, sinemada müziğin niçin kullanıldığı, sinemada müzik kullanılmalı mıdır, müziksiz sinema olur mu, daha etkili olması için müzik sinemada nasıl kullanılmalıdır, sinemanın ilk keşfinden bu yana müzik, sinema tarihinde nasıl bir rol oynamıştır vb. soruların yanıtları aranmıştır. Film müziğinin başlangıcı, yapısal olarak değişimi ve gelişimi hakkında genel bilgi verilmiştir. Bu bağlamda, kullanılan müziğin kullanıldığı filmin genel yapısına uygun olup olmadığı, filmin konusu ile müziğin örtüşüp örtüşmediği, filmin geçtiği zamana ve yere uygun müziklerin kullanılıp kullanılmadığı ve her şeyden önemlisi de film için özgün müzik bestelenip bestelenmediği de araştırma konusu yapılmıştır. Çalışmanın kapsamı Dünya sineması ve Türk sinemasında film müziğinin kullanımıdır. İlk dönemlerde filmden bağımsız olarak bir perde önünde piyano ile yapılan müzik seyirciler üzerinde büyük bir etki yaratınca sesli film dönemine kadar orkestralar filmlere eşlik etmiştir. Bu orkestralar nitelik ve nicelik olarak dönem ihtiyaçlarına göre oldukça gelişmiştir. Tez çalışmasının amacı, Dünyada ve Türkiye'de yapılan film müziklerinin başlangıcından sesli film dönemine gelinceye kadar geçen dönemlerde müziğin geçirdiği değişimlerin araştırılması olmuştur. Bunun için önce sessiz film döneminden 1930'lara kadar nasıl müzikler yapıldığı incelenmiştir. Film müziklerini bu dönem kimler yapmıştır, özgün film müzikleri yapılmış mıdır vb. sorulara yanıt aranmıştır.
Özet (Çeviri)
The main subject of the thesis is ''Music Use in Cinema''. While we were making the research, soundtracks were considered with cinema in general. Moreover, various questions tried to be answered in the thesis. Some of these questions are, what the key elements are when music is used in films, why music exists in cinema, if it is possible to think cinema without music, for more effective results how should directors, screenwriter and more importantly musicians use music in cinema etc. The history of soundtracks, its structural transformation and development have given in the thesis briefly. In this context, also is a music in a film consistent with the structure of film, are film's topic and soundtracks parallel to each other, are soundtracks suitable for their time and place, and more importantly is there a unique composition, from the first day of cinema what kind of roles upon music etc. are also the sub-subjects of the thesis. The scope of the thesis is the use of music in the world of cinema and Turkish cinema. At first, music was made during the film with only a piano, and it impressed the audience a lot. That is why until the Talking Film Period, orchestras were an important companion to films. These orchestras got developed in qualitative and quantitative way. The purpose of the thesis is the focus on music transformation from the beginning of soundtracks to talking films in the world and in Turkey. That's why at first, from the silent film period to 1930s some questions also answered such as what kind of soundtracks were made, who produced these soundtracks, if there is any unique soundtrack etc.