Eğitim sektörü çalışanlarının örgütsel bağlılıkları ve iş doyumu arasındaki ilişkinin incelenmesi
The relationship between organizational commitment and job satisfaction of the education sector employees
  1. Tez No: 443132
  2. Yazar: SÜLEYMAN DERTLİOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DENİZ GÜVERCİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, İşletme, Education and Training, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel Bağlılık, Motivasyon, Eğitim Sektörü, İş Doyumu, Çalışan, Organizational Commitment, Motivation, Education Sector, Job Satisfaction, Working
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Örgütsel bağlılık kavramı, çalışanların işletmeye olan katılımını artırmaktadır. Ayrıca, örgütsel bağlılık işletmenin faaliyetlerindeki etkinliğin artırılmasında da büyük bir rol oynamaktadır. Bu kavram, sahip olduğu bu özellikler sayesinde, günümüzde örgütler açısından olduğu kadar çalışanlar açısından da büyük bir öneme sahiptir. Örgütsel bağlılık, iş doyumu üzerinde de olumlu etkilere sahiptir. Çalışanın örgütüne bağlı olması, onun iş doyumunun da yüksek olmasını sağlayacaktır. Bu sebepler araştırmanın konusunun belirlenmesinde etkili olmuştur. İşletmeler, varlıklarını devam ettirmek adına çalışanların örgütsel bağlılıklarına ve iş doyumuna gereken önemi vermelidir. Bu çalışmada ise örgütsel bağlılık eğitim sektörü üzerinde incelenmiştir. İstanbul' da yer alan Suffa Vakfı, Pendik Özel Gül İstikbal Anaokulu, Turgut Reis İlköğretim Okulu ve Gülizar Zeki Obdan Anadolu Lisesindeki eğitimciler ve çalışanlar üzerinde yapılan ankete göre örgütsel bağlılık ve iş doyumunun bağlantısı incelenmiştir. Elde edilen sonuçlar SPSS programı ile analiz edilerek çalışmaya dahil edilmiştir. Çalışmanın giriş bölümünde araştırmanın detayları yer almaktadır. Birinci bölümde ise kavramsal çerçeve anlatılmış ve çalışma boyunca karşılaşılacak olan terimler açıklanmıştır. Çalışmanın diğer bölümleri analiz hakkında bilgi vermektedir. Bulgular ortaya koyularak yorumlamaları yapılmıştır ve sonuç olarak ise eğitim kurumunda çalışanların örgütsel bağlılıklarının önemi ve iş doyumu ile arasındaki ilişkiler ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
The concept of organizational loyalty, increase employee participation in the company. It also plays a major role in increasing the efficiency of business operations and organizational commitment. The concept thanks to the properties owned, has great importance both for the organizations and the employees. Organizational commitment also has a positive effect on motivation. An employee with organizational commitment can have high motivation level. These reasons have been effective in determining the subject of this research. Organizations should give importance to their employees' organizational commitment and motivation on behalf of the continuing presence. In this study, organizational commitment is examined in the education sector. According to survey conducted by the educators and staff in Suffa Foundation, Pendik Special Gül İstikbal Nursery, Turgut Reis Primary School and Gülizar Zeki Obdan Anatolian High School located in İstanbul, the connection of organizational commitment and motivation was investigated. The results were analyzed with SPSS program and included in the study. In the first part of the study it is located in the details of the investigation. In the second part described the conceptual framework and describes the terms that will be encountered throughout the study. Other parts of the study is to provide information about the analysis. The findings put forth and interpretation is made and as a result of working in the educational institutions it demonstrated the importance of the relationship between job satisfaction and organizational commitment.