Aşağı Pınar Höyüğü Kalkolitik Dönem çanak çömleğinin yeniden değerlendirilmesi
Re-evaluation of the pottery assemblages of Aşağı Pınar mound's Chalcolithic Period
- Tez No: 443209
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ÖZDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Balkanlar, Doğu Trakya, Kalkolitik Dönem, Orta Kalkolitik Dönem, Aşağı Pınar Höyüğü, Çanak Çömlek, Aşağı Pınar Çanak Çömleği, Balkans, Eastern Thrace, Chalcolithic Period, Middle Chalcolithic Period, Asaği Pinar Mound, Pottery, Pottery of Asaği Pinar
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Prehistorya Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 675
Özet
“Aşağı Pınar Höyüğü Kalkolitik Dönem Çanak Çömleğinin Yeniden Değerlendirilmesi”isimli bu tez çalışması, söz konusu yerleşmenin 5-2 tabakalarında açığa çıkarılan çanak çömleklerin mal grubu, kap biçimi ve bezeme özelliklerine göre sınıflandırılması temelinde, zaman içindeki değişimlerini anlamaya ve buluntuları değerlendirmeye yönelik bir çalışmadır. Tezin içeriğini oluşturan çanak çömlekler, ayrıntılı belgeleme çalışması yapılarak mal grubu, kap biçimi ve bezeme özellikleri bakımından incelenmiş ve 1993-1998 yılları arasında yayınlanmış malzemeden farkları belirtilerek gerekli eklemeler yapılmış ve Aşağı Pınar 5-2 tabakaları için yeni tipoloji oluşturulmuştur. Buluntular gerek Balkanlar gerekse Marmara ve Ege Bölgesi'ndeki çağdaşlarıyla karşılaştırma yapılarak genel bir değerlendirme yapılmıştır. Uzun bir süreci iyi tabakalanmış bir şekilde yansıtan ve Doğu Trakya ile Balkanlar'ın geneli için de kapsamlı olarak kazılmakta olan bir yerleşme olarak Aşağı Pınar, çanak çömlek yapım tekniği ve öneminin bölge toplumları açısından ne anlam ifade ettiğini iyi bir şekilde yansıtmaktadır.
Özet (Çeviri)
Re-Evaluation of the Pottery Assemblages of Aşağı Pınar Mound's Chalcolithic Period" is this thesis, said the settlement 5-2 pottery wares unearthed in the layers of the container formats and on the basis of classification according to the decorative features, is a study for the time change in the understanding and assessment findings. Pottery of the content of the thesis, detailed documentation work made goods group, container formats examined and decorative features terms and made necessary additions, indicating differences from published material between 1993-1998 and Aşağı Pınar new typology has been established for 5-2 layers. The finds were made to the Balkans as well as a general assessment by comparison with his contemporaries in the Marmara and Aegean regions. A long process is well bedded in a way that reflects and Eastern Thrace for the whole of the Balkans as well as a settlement that is being excavated extensively Aşağı Pınar, in terms of what pottery making techniques and of the community of the importance that sense reflects in a good way.