Bolşevik propagandasına karşı bir uyarı aracı; Bildiriş gazetesi (1930-1931)
An instrument of warning against the propaganda of the Bolsheviks: Bildiriş journal (1930-1931)
- Tez No: 443210
- Danışmanlar: PROF. DR. BELKIS ULUSOY NALCIOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Gazetecilik, Journalism
- Anahtar Kelimeler: Bildiriş, Azerbaycan, Bolşevik, Propaganda, Bildiriş, Azerbaijan, Bolsheviks, Propaganda
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 177
Özet
Bir ulusun var olma mücadelesinin güzel bir örneği olan Azerbaycan Milli Mücadelesi, birçok açıdan önem taşımakla birlikte incelenmesi gereken bir konudur. Yaklaşık 70 yıllık bir mücadelenin sonunda elde edilen bağımsızlıkta şüphesiz Azerbaycan muhaceretinin rolü büyüktür. Çalışmada, Azerbaycan siyasi muhaceretinin faaliyetlerinin merkezi olarak seçtikleri İstanbul'dan yayınlamış oldukları neşir organlarından biri olan Bildiriş gazetesi aracılığıyla, Azerbaycan'ın Sovyet Rusya tarafından fiilen işgal edilmiş olduğu fikrini dünya kamuoyuna benimsetmeye çalışmış oldukları;, bu durumun son bulması yolunda dünya kamuoyunun desteğini sağlamak adına bir yayın politikası oluşturup takip ettikleri, yine bu gazete aracılığıyla Rusya Komünist Bolşevik Partisi'nin iç ve dış kamuoyunda yıpratılmaya çalışılarak Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti'nin bağımsızlığa kavuşturulması yolunda Azerbaycan'da bir fikir birliği sağlanması için uğraş sarf edildiğinin ortaya koyulması amaçlanmıştır. Bu düşünce doğrultusunda adı geçen gazetenin tüm sayıları elde edilerek, ilgili makale ve haberler tespit edilmiş, içerik ve söylem analizi yöntemiyle sav desteklenmeye çalışılmıştır. Konuya ilişkin literatürden de faydalanılmıştır.
Özet (Çeviri)
The National Struggle of Azerbaijan is a well example of the struggle for the existence of a nation and as it is important in a lot of perspectives, it should be examined thoroughly. As a result of the 70 years of struggle, the role of the Azerbaijan immigrations is great in the independence that obtained. In this study, via Bildiriş Journal, which was published in the chosen centre of Azerbaijani political emigration activities, İstanbul; the claim that Azerbaijan had been occupied by the Soviet Russia was tried to be adopted to the world public opinion and in order for this situation to end, an editorial policy is held and followed; also through this journal, it is aimed to prove that, Russian Communist Bolshevik Party is given harm in terms of both local and world public opinions and this is done in order to build a consensus for the Azerbaijani Democratic Republic to get its independence. For these purposes, all issues of the newspaper is obtained, the articles and news about these subjects are determined, with the content and discourse analysis, the thesis has been supported. The literature on the subject is also benefited from.