Mardin ilinin doğal ve kültürel unsurlarının destinasyon pazarlamasında kullanımı: Yerel paydaşlara yönelik bir çalışma
Using natural and cultural elements of Mardin province in destination marketing: A research on local stakeholders
- Tez No: 443215
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL KIZILIRMAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Destinasyon Pazarlaması, Doğal ve Kültürel Çekicilikler, Mardin, Destination Marketing, Natural and Cultural Attractiveness, Mardin
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu araştırmanın amacı, Mardin'in sahip olduğu arz unsurlarını ortaya koymak, sahip olduğu zenginliği öne çıkarmak ve konuya ilişkin ilgili paydaşların Mardin'in sahip olduğu doğal ve kültürel çekiciliklerinin destinasyon pazarlamasında kullanımına ilişkin görüşlerini ortaya koymaktır. Bu amaçla, amaçlı örnekleme yöntemi kullanılarak, toplamda 10 yerel paydaş ile derinlemesine görüşme tekniği yoluyla veriler elde edilmiştir. Araştırmanın birinci bölümünde, destinasyonun genel özellikleri, türleri, destinasyon pazarlamasının turizm destinasyonları için önemi ve destinasyon pazarlaması unsurları hakkında bilgiler verilmiştir. İkinci bölümde, Mardin'e ait genel bilgiler, doğal ve kültürel çekicilikler ayrıntılı bir biçimde sunulmuştur. Üçüncü bölümünde ise, Mardin'in sahip olduğu doğal ve kültürel unsurların ulusal ve uluslararası bölgelerde öneminin daha iyi anlaşılması, bu zenginliklerin ortaya konması, turistik çekiciliklerin belirlenmesi, turizm türlerinin gelişimi ve bu özelliklerin destinasyon pazarlanmasında nasıl kullanılacağına ilişkin katılımcılar tarafından elde edilen bilgiler verilmektedir. Bu veriler, nitel araştırma yöntemlerinde biri olan betimsel analiz yöntemiyle analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda, Mardin'in birçok turizm türü için zengin bir potansiyele sahip olduğu görülmüştür. Turizmden geçimini sağlayan Mardin için doğal ve kültürel çekiciliklerin turizm açısından değerlendirildiğinde ekonomik açıdan çok önemli katkılarının olacağı sonucuna varılmıştır. Ayrıca, bu çekiciliklerin destinasyonda bulunan turizme ilişkin yerel yönetimler tarafından doğru politikalarla kullanılması gerektiği yerel paydaşlar tarafından değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is attempted to determine elements of supply and natural and cultural attractiveness of Mardin and using these elements in destination marketing by taking reviews of local stakeholders who have ideas on this subject. For this purpose, the data is obtained from a total of 10 local stakeholders through in-depth interviews using purposive sampling. In the first part of the study, data related with general characteristics of destination, types of destination, the importance of destination marketing for destinations and the elements of destination marketing were presented. General information about Mardin and natural and cultural attractiveness of Mardin were given place elaborately in the second part of the study. In the third part, data obtained from the local stakeholders related with a better understanding natural and cultural attractiveness of Mardin nationally and internationally, to present these richness, to determine tourist attractiveness, to demonstrate the development of tourism types and using these elements in destination marketing were presented. These data were analyzed with descriptive analysis which is used in the qualitative research methods. As a result of the study, it has been concluded that Mardin has a rich potential for many types of tourism. It has also concluded that natural and cultural attractiveness would contribute to Mardin's economy important benefits if evaluated in terms of tourism. In addition, it has been evaluated by local holders that it has been necessary to use these attractiveness with the appropriate policies by local managements which is related with tourism.